Kaspard: een nieuwe Belgische toezichttool voor patiënten en ouderen

Valpartijen bij patiënten en ouderen voorkomen, dat is het doel van Kaspard, een toestel die alarm slaat wanneer patiënten het bed verlaten. Daarnaast stelt Kaspard ook een activiteitverslag op voor het medisch personeel en de familie. De startup nam deel aan het MedTech Accelerator programma samen met 16 andere medische en zorg-startups.

Weten dat een geliefde of een naaste 24 uur op de 24 veilig is en gevolgd wordt wanneer dat noodzakelijk is, is voor heel wat families een grote geruststelling. Philippe Kaplan, CEO van het Kaspard-project, ontwikkelde een product dat mogelijk te maken. Het systeem is 15 cm groot en kan makkelijk aangebracht worden aan een muur van de kamer van de patiënt in het ziekenhuis of een woon- en zorgcentrum. “Wij willen tegemoet komen aan een drievoudige nood: een veiligere omgeving om het risico op valpartijen te reduceren, geen afbreuk doen aan de mobiliteit en de zelfredzaamheid van de oudere patiënt en extra hulp bieden aan nachtdiensten waarvoor er niet genoeg middelen zijn”, aldus Philippe Kaplan. “Er zijn bijvoorbeeld instellingen met 180 kamers met niet meer dan drie personen om alle patiënten/residenten te verzorgen en in de gaten te houden.”

Vandaag wordt het systeem al bij wijze van proef gebruikt in twee ziekenhuizen; het Chu de Liège en de cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel. “We besteden veel aandacht aan de feedback van geriaters. We hebben het bijvoorbeeld ook over de gevolgen van een geneesmiddelenbehandeling op de slaam. Zaak is om uit te zoeken hoe we de follow-up in die gevallen kunnen verbeteren.”

Kaspard investeerde ook in een rust- en verzorgingstehuis van het Orpea-netwerk en in zorgvoorzieningen in Mechelen en Evere. “Op basis van de tot nog toe ingezamelde resultaten werken we aan een verkoopbare versie voor woon- en zorgcentra”, zegt Philippe Kaplan. “Ons nieuwe project is de ontwikkeling van een versie voor de thuiszorg tegen 2109-2020. De vraag is groot omdat we een volledige oplossing bieden met een gedetailleerd verslag van de nacht. Dat is een geruststelling voor het verzorgend personeel, de directie en de artsen.”

Valpartijen zijn de eerste oorzaak van ongelukken bij oudere personen. Vanaf de leeftijd van 65 jaar valt een oudere op de drie en vanaf 75 jaar een op de twee. Kaspard zorgt er ook voor dat iemand die valt snel hulp krijgt en niet hoeft te wachten tot de volgende morgen. Instellingen hebben ook veel belangstelling voor de mogelijkheid om individuele scenario’s op te stellen voor elke patiënt.  Een ander voordeel van het systeem, volgens patiënten, naasten en families en een aantal leden van het verzorgend personeel, is dat het een discreet systeem is dat veiligheid biedt zonder de privacy van patiënten te schaden. De sensor toont en registreert geen beelden van de kamer.”

Vandaag ziet het er naar uit dat het ontwikkelde elektronisch platform en het goed gebruik van een doeltreffend algoritme ook aangewend zou kunnen worden in serviceflats.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.