Apps voor het dagelijks management van reumatische aandoeningen

Digitale apps kunnen een waardevolle rol spelen bij het helpen van mensen met reumatische en musculoskeletale aandoeningen (RMD) die een functioneel revalidatieprogramma volgen. Recent bewijs, dat werd voorgesteld op het EULAR 2023 Congress in Milaan suggereert dat apps die ondersteuning bieden bij lichaamsbeweging een significante impact kunnen hebben op een aantal resultaten, zoals fysiek functioneren, levenskwaliteit en therapietrouw.

Een Frans onderzoek dat werd voorgesteld op het EULAR 2023 Congress analyseerde de doeltreffendheid van gepersonaliseerde video-oefeningen via apps om de revalidatie van mensen met een handicap te ondersteunen. Het doel was om het effect van deze apps op verschillende aspecten te evalueren, zoals functionele capaciteit, vertrouwen in het uitvoeren van oefeningen, zorggebruik, gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit, therapietrouw en ongewenste voorvallen.

De Franse onderzoekers voerden een systematische review uit van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken naar het gebruik van applicaties die gepersonaliseerde video-oefeningen bieden voor de fysieke revalidatie van mensen met RMD. Het primaire eindpunt was functionele capaciteit aan het einde van de interventie.

In totaal werden zeven artikelen opgenomen in de analyse, die gegevens van 906 deelnemers vertegenwoordigden, van wie 93% volwassenen waren. De toepassingen die in deze onderzoeken werden gebruikt, waren voornamelijk commercieel en 80% van de video's bevatte inhoud die was ontworpen door fysiotherapeuten. De gegevens, hoewel van beperkte kwaliteit, suggereren dat het gebruik van apps met gepersonaliseerde video-oefeningen leidde tot significante maar matige verbeteringen in fysieke functie, vertrouwen in de uitvoering van oefeningen, levenskwaliteit en therapietrouw. Maar het gebruik van dergelijke apps had geen invloed op het aantal ongewenste voorvallen bij deelnemers. Verdere studies zijn nodig om deze resultaten te bevestigen bij mensen met RMD en om te bepalen welke functies van apps en gepersonaliseerde video-oefeningen de grootste impact hebben.

Het besluit? Digitale toepassingen die ondersteuning bieden bij lichaamsbeweging kunnen aanzienlijke voordelen opleveren voor mensen met reumatische en musculoskeletale aandoeningen. Deze hulpmiddelen kunnen de fysieke functie, levenskwaliteit en therapietrouw verbeteren. Maar er is meer onderzoek nodig om de kennis over de doeltreffendheid van deze toepassingen te vergroten en de beste aanpak te bepalen om de voordelen voor patiënten met RMD te maximaliseren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.