Oproep tot indienen van projecten voor ‘Well Done – MSD Health Literacy Awards’

Iedereen uit de gezondheidssector kan deelnemen. De winnaar uit elke categorie krijgt niet alleen naambekendheid, maar ontvangt ook 3.000 euro. Inschrijven kan tot 24 april 2015 op www.welldoneawards.be.

 

Met trots kondigen 14 partners uit de gezondheidssector in België de lancering aan van de derde edtitie van de Well Done - MSD Health Literacy Awards: de Belgische huisartsenverenigingen (Domus Medica, SSMG), de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), de Belgische Cardiologische Liga, de Stichting tegen Kanker, de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ), het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten, de Christelijke Mutualiteit, de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België, Zorgnet, de Vereniging der Coöperatieve apotheken van België Ophaco, RMN (mediagroep), de Belgische Vereniging van Artsen Syndicaten (Bvas/ABSyM) en MSD Belgium.

Volgens een onderzoek van de UCL in samenwerking met de CM in 2014 hebben 3 Belgen op de 10 een beperkte kennis over gezondheid en heeft 1 op de 10 zelfs te weinig vaardigheden om gezonde keuzes te maken. Laaggeschoolden ondervinden de grootse moeilijkheden. Een ander onderzoek toont aan dat 47,6% van de Europeanen een te zwak niveau van gezondheidswijsheid heeft.

Gezondheidswijsheid (‘Health Literacy’) is een term die verwijst naar de capaciteit van mensen om gezondheidsinformatie op te zoeken, te begrijpen en te gebruiken. Medische vragen hebben en ze niet durven te stellen. Een diagnose niet begrijpen. Informatiebronnen met een niet-wetenschappelijke oorsprong of mythes en taboes als enige bron van kennis over gezondheid hanteren. Dit alles komt vaker en dichter bij huis voor dan men zou denken. Gelukkig zijn er mensen en organisaties die zich inzetten om deze problemen aan te pakken.

De Well Done – MSD Health Literacy Awards hebben als doel de beste initiatieven ter bevordering van de gezondheidswijsheid in België aan te moedigen, te belonen en aan bekendheid te doen winnen. Daarnaast wil men hiermee het publiek en gezondheidsprofessionals sensibiliseren over het belang van gezondheidswijsheid en de verantwoordelijkheid die ieder daarvoor draagt. Iedereen die een link heeft met de gezondheidssector kan deelnemen. Inschrijven kan tot 24 april 2015 op www.welldoneawards.be.

We merken dat de term gezondheidswijsheid - in vergelijking met 2013, toen de eerste editie van de Well Done - MSD Health Literacy Awards plaatsvond - vaker gehanteerd wordt in de media. De overheid maakte er zelfs een actiepunt van in het regeerakkoord. We zijn dus heel blij met wat we tot nu toe bereikt hebben, maar uiteraard willen we hier nog veel verder in gaan. Vandaar dat we vanaf dit jaar ook een geldelijke prijs van 3.000 euro invoeren voor de winnaars. Zo kunnen we de goede projecten niet alleen bekendheid maar ook een financieel duwtje in de rug geven”, zegt Patricia Massetti, Managing Director van MSD Belgium.

De beste manier om het belang van gezondheidswijsheid aan te tonen, is door enkele concrete voorbeelden te geven van een tekort aan gezondheidswijsheid.

De ingediende projecten van de voorbije edities hebben duidelijk aangetoond dat er nood is aan initiatieven om het niveau van gezondheidswijsheid in België te verbeteren. Daarom hopen we dit jaar nog meer mooie voorbeelden van acties ter bevordering van de gezondheidswijsheid te mogen ontdekken”, aldus juryvoorzitter professor Stephan Van den Broucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.