Voorraad ontstekingsremmers slinkt zienderogen door coronacrisis

Nederlandse ziekenhuizen kampen met een groot tekort aan medicijnen, en ook in ons land slinkt de voorraad RoActemra zienderogen. Dat is een ontstekingsremmer die wordt gebruikt voor reumatologische aandoeningen. Er is nog een voorraad van een maand. "Het gebruik wordt alleen aanbevolen in situaties waar het absoluut noodzakelijk is", klinkt het bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Er komt een taskforce die nieuwe aanbevelingen voor het medicijn moet opstellen.

RoActemra (tocilizumab) is een medicijn dat bij bepaalde auto-immuunziektes de afweerreactie van het eigen lichaam onderdrukt. Het helpt tegen pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten. "Momenteel is er van RoActemra een voorraad voor ongeveer één maand, zonder gebruik bij coronapatiënten", klinkt het bij het FAGG. "Effectief gebruik voor COVID-19 zou een snellere uitputting van de voorraad kunnen betekenen. Het is daardoor mogelijk dat niet alle patiënten met reuma-indicaties kunnen worden behandeld." Het FAGG start nu een ad hoc taskforce die nieuwe aanbevelingen moet formuleren. 

Begin dit jaar werd duidelijk dat de reumamedicijnen ook werken tegen het afremmen van corona-infecties bij ziekenhuispatiënten. Daardoor nam de vraag enorm toe, waardoor er nu wereldwijd tekorten dreigen. "Het is ook mogelijk dat dit geneesmiddel wordt gebruikt buiten de goedgekeurde indicaties waardoor het beschikbaar volume minder groot is", klinkt het bij het FAGG. In augustus kwamen er al aanbevelingen van geneesmiddelenagentschap over het gebruik van RoActemra, waarbij prioriteit moet worden gegeven aan de meest ernstige aandoeningen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.