Voor het eerst chirurgische robot bestuurd vanaf Aarde

Afgelopen weekend zijn chirurgen erin geslaagd om een kleine chirurgische robot op afstand te besturen op het internationale ruimtestation. Ze simuleerden basale chirurgische technieken vanaf de Aarde.

Dat is een nieuwe stap in de ontwikkeling van chirurgie in de ruimte, die nodig zou kunnen zijn om medische noodgevallen te behandelen tijdens bemande reizen die meerdere jaren duren, bijvoorbeeld naar Mars.

De robot, ontwikkeld door Virtual Incision en de Universiteit van Nebraska, heet spaceMIRA. De robot is eind januari opgestegen naar het internationale ruimtestation (ISS), aan boord van een vracht die werd vervoerd door een SpaceX-raket.

Het experiment vond zaterdag plaats op het hoofdkantoor van Virtual Incision in Lincoln, Nebraska. Het duurde ongeveer twee uur en er waren zes chirurgen bij betrokken. Ze konden de robot, die is uitgerust met een camera en twee armen, op afstand besturen.

De moeilijkheid van een dergelijke operatie ligt in de vertraging tussen de aarde en het ISS, die 0,85 seconden bedroeg. Om de impact te beoordelen, zullen de volledige gegevens worden vergeleken met soortgelijke taken die met dezelfde apparatuur zijn uitgevoerd, maar dan op Aarde.

Het experiment is echter al beschreven als "een groot succes door alle chirurgen en onderzoekers, en er zijn weinig tot geen storingen geweest", aldus Virtual Incision. "Chirurgen geloven dat dit experiment de toekomst van chirurgie zal veranderen."

Het project is gefinancierd door NASA. Het Amerikaanse agentschap gelooft dat met langere ruimteverkenningsmissies "de potentiële behoefte aan spoedeisende hulp toeneemt, inclusief chirurgische procedures variërend van eenvoudige hechtingen op snijwonden tot complexere werkzaamheden".

Bijna dag op dag twee jaar geleden kwam de eerste ingewikkelde chirurgische operatie tot stand zonder menselijke hulp.

> Chirurgische robot voert ingewikkelde operatie uit zonder menselijke hulp.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.