Vitaz pioniert verder met nieuwe robot rugchirurgie

Vitaz bouwt ruim 30 jaar aan een groot platform voor rugchirurgie. De laatste tien jaar kwam de focus meer en meer op complexe rugchirurgie te liggen en werd er extra geïnvesteerd in technische innovatie. Robotchirurgie was dan ook de logische volgende stap. Dit alles maakt Vitaz, met meer dan 1.500 rugoperaties per jaar, tot één van de grootste centra voor rugchirurgie in België. Ook nu ging Vitaz als één van de eerste ziekenhuizen in de Benelux begin februari 2023 van start met robotchirurgie (Mazor™ - Medtronic) voor rugoperaties. 
  
Het systeem is een combinatie van gespecialiseerde computersoftware en instrumenten waarmee chirurgen de anatomie van de patiënt kunnen visualiseren, de procedure vooraf in 3D kunnen plannen en de operatie nauwkeurig kunnen uitvoeren met behulp van robotbegeleiding.  
  
"De patiënt zal na een robotgeassisteerde ingreep sneller herstellen omdat de schroeven door een kleine snede in de huid (minimaal invasief) geplaatst worden. Daarnaast is de kans op complicaties door minder goed geplaatste schroeven kleiner dan bij een gewone operatie. De chirurg zelf ervaart dan weer minder stress om de schroeven perfect te plaatsen, want de robot blijkt hierin de perfecte partner te zijn", duidt prof. dr. Erik Van de Kelft, medisch diensthoofd neurochirurgie.

Expertise delen met ORSI

Het hoogtechnologisch spinaal platform zal zijn expertise en ervaring met het gebruik van de nieuwe robot delen met chirurgen uit andere Europese landen, in een nauwe samenwerking met het Medtronic European Robotics Training Center in ORSI, in Melle. Dat betekent dat Europese chirurgen, na een dag theoretische opleiding en hands-on sessie in het opleidingscentrum van Medtronic, in Vitaz komen ervaren hoe de robot werkt in een echte operatiezaal. 

Met Mazor installeert Vitaz nu al zijn derde type robot voor heelkunde. Eerst was er een chirurgische robot voor de weke delen, de 'Da Vinci' die zowel door de dienst urologie, thorax- en vaatheelkunde, abdominale heelkunde als gynaecologie gebruikt wordt voor de complexere heelkunde in hun vakgebied.
Recent werd er ook een robot geïnstalleerd voor het uitvoeren van heup- en kniechirurgie. Ondertussen werden hiermee reeds meer dan 500 ingrepen uitgevoerd.

De meest recente in de rij is nu Mazor™ voor robotgeassisteerde rugchirurgie. Het is duidelijk dat Vitaz zijn baseline 'Sterk in zorg' letterlijk neemt door onder meer te investeren in de meest geavanceerde medische technologieën.

Van links naar rechts de spinale chirurgen Vitaz: dr. David Van der Planken (Neurochirurgie), dr. Belinda Schrooten (Neurochirurgie), dr. Benoit Zachee (Orthopedie), prof. dr. Erik Van de Kelft (Neurochirurgie), dr. Eno Lavrysen (Neurochirurgie), dr. Charlotte Draelants (Orthopedie). 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.