Toch geen link tussen darm- en gewrichtsontsteking (VIB-UGent)

Gewrichtsontstekingen worden, anders dan werd aangenomen, niet veroorzaakt door veranderingen (in de talrijke bacteriën) in de darmen. Dat bewijst een nieuwe studie van het Centrum voor Inflammatieonderzoek van VIB-UGent, die vandaag verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift EMBO Molecular Medicine. De algemene aanname dat darmontstekingen en "microbiële stimuli" ontstekingen in de gewrichten kunnen veroorzaken wordt zo betwist.

Ge­wrichts­ont­ste­king (artritis) is een veel voorkomende complicatie bij darmontstekingen (IBD). En omgekeerd ontwikkelen artritispatiënten vaak een darmontsteking. Dat leidde in de geneeskunde tot het concept van een "darm-gewricht as", die suggereert dat de twee ziektebeelden met elkaar gelinkt konden worden. Maar onderlinge samenhang of correlatie bewijst hier geen oorzakelijk verband. 

Uit onderzoek met steriele muizen blijkt dat de dieren, beschermd tegen darmontsteking, nog steeds ernstige gewrichtsontsteking ontwikkelden. Dat bewijst dat darmbacteriën darmontsteking veroorzaken, maar niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van gewrichtsontsteking. 

"Er is lang gedacht dat ontstekingen in de darmen en gewrichten mechanisch met elkaar verbonden zijn, maar onze studie betwist deze hypothese", aldus professor Lars Vereecke. "Hoewel gedeelde ontstekingsroutes kunnen bijdragen aan zowel darm- als gewrichtsontstekingen, geeft ons onderzoek aan dat de stimuli om deze routes te activeren in elk weefsel verschillend zijn."

De bevindingen tonen aan dat microbiële factoren darmontsteking kunnen veroorzaken, terwijl steriele mechanismen een grotere bijdrage lijken te leveren aan gewrichtsontsteking. De implicaties van de studie zijn verstrekkend en bieden potentiële inzichten in de ontwikkeling van weefselspecifieke therapeutische interventies. "Ons onderzoek opent nieuwe wegen voor onderzoek naar de oorzaken van ontstekingen en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor artritis en aanverwante aandoeningen", zegt Alexandra Thiran, eerste auteur van de studie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.