Spelregels multidisciplinair spine consult vandaag van kracht

Volgens minister Vandenbroucke zal jaarlijks 2,136 miljoen euro worden vrijgemaakt om te garanderen dat elke consultatie bij of bespreking van het dossier door het multidisciplinaire zorgteam volledig terugbetaald wordt. Hij verwacht elk jaar zo'n 18.000 multidisciplinaire consultaties. Elk team krijgt 185 euro per consultatie, waarvan 90 euro voor de coördinerende arts.

Het omvangrijke koninklijk besluit van 17 juni 2022, op 15 juli verschenen in Het Staatsblad, wijzigt de nomenclatuur voor wervelkolompathologieën en bepaalt de spelregels van het multidiscipllinair spine consult (MSC). De nieuwe regeling start dus vandaag. Bedoeling is om te komen tot minder snelle (onnodige) rugoperaties.

Een MSC kan plaatsvinden zonder de patiënt als in de 120 dagen voorafgaand aan het MSC de patiënt onderzocht werd door minstens één chirurg  en één specialist niet-chirurg.van het voornoemd multidisciplinair zorgteam voor de behandeling van wervelkolompathologie. Is aan deze voorwaarde niet voldaan, dan moet de patiënt fysiek aanwezig zijn tijdens het MSC.

Meer details hierover vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.