Nieuw revalidatielab tilt onderzoek Health Campus Limburg naar ongekende hoogten

Het nieuwe faculteitsgebouw Revalidatiewetenschappen werd gisteren officieel geopend op Health Campus Limburg. Daarmee krijgt het onderzoek een stevige boost. Denk onder meer aan nieuwe revalidatietechnieken voor personen met MS of diabetes en kinderen met ontwikkelingsstoornissen, of onderzoek naar hersenstimulatie bij revalidatie. Een hoogtechnologisch bewegingslab dat uniek is in Europa, vormt de kers op de taart.

De faculteit Revalidatiewetenschappen aan UHasselt heeft een nieuwe thuis. Met de opening van het faculteitsgebouw op de Health Campus Limburg DC zet de faculteit meer dan ooit in op de connectie met het werkveld en krijgt het onderzoek een stevige boost. “In onze nieuwe labo’s werken we onder meer aan nieuwe revalidatietechnieken voor personen met MS of diabetes en kinderen met ontwikkelingsstoornissen en voeren we onderzoek naar hersenstimulatie bij revalidatie. In het gebouw is er ook plaats voor het MOVElab. Een hoogtechnologisch bewegingslab dat uniek is in Europa”, zegt decaan Raf Meesen.  

Het nieuwe faculteitsgebouw voor Revalidatiewetenschappen ligt op het wetenschapspark in Diepenbeek. "Met deze nieuwe faciliteiten voor revalidatieonderzoek zetten we echt grote stappen om de Health Campus te positioneren als hét centrum voor innovatie in gezondheidszorg. Dankzij onze samenwerking met UHasselt combineren we op de campus academische kennis met praktijkervaring uit het bedrijfsleven en de zorgsector. Dit past perfect bij onze ambitie om Limburg voorop te laten lopen in die zorginnovatie”, zegt Tom Vandeput, Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg.

Nieuwe revalidatiemethodes
De vijf expertiselaboratoria van REVAL kunnen zowel afzonderlijk als in combinatie ingezet worden om menselijke bewegingen haarscherp te meten om zo een diepgaande, fundamentele en veelzijdige analyse te kunnen doen.

“Zo zal hier bijvoorbeeld binnen het Neurochronometrics expertiselaboratorium onderzocht worden of je mensen beter en sneller kan helpen revalideren wanneer je hun hersenen stimuleert op een niet-invasieve wijze. Daarnaast lopen er tal van onderzoeksprojecten binnen het Exercise & Muscle expertiselaboratorium rond diabetes en de fysiologische samenstelling van spierweefsel”, aldus decaan Raf Meesen.

Uniek in Europa
Het paradepaardje van de faculteit op gebied van onderzoek zal eind dit jaar een plek krijgen in het nieuwe gebouw. Dan wordt het expertiselaboratorium MOVElab geïnstalleerd. Deze state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur kan rekenen op financiële steun van EFRO en FIO. “In het unieke MOVElab zullen de onderzoekers van UHasselt nieuwe revalidatietechnologieën testen en ontwikkelen. Het project is uiteraard de verdienste van UHasselt en haar partners, maar we ondersteunen het met veel overtuiging met Europese middelen én vanuit Vlaanderen”, dixit Jo Brouns, Vlaams minister van Innovatie.  

Het MOVElab bestaat uit een high-tech stap- en balansplatform dat volledig omgeven is door een koepel waarin onderzoekers personen kunnen onderdompelen in een virtual reality omgeving. “Hier kunnen we personen allerhande bewegingen laten uitvoeren die we dan met hoge-resolutie camera’s in detail registreren en analyseren”, zegt Pieter Meyns, coördinator van het MOVElab. “Dit zal ons onderzoek naar nieuwe revalidatietechnieken naar ongekende hoogtes tillen. Ik durf gerust zeggen dat we hiermee gaan meespelen op het academische topniveau wereldwijd. Want er bestaan in de wereld maar 9 van deze labo’s, op het Europees vasteland gaan we zelfs de enige instelling zijn die deze infrastructuur heeft.” 

Werkveld betrekken
Naast het verder uitbouwen van het onderzoek en onderwijs wil de faculteit met het nieuwe gebouw nog meer inzetten op het betrekken van het brede werkveld binnen Revalidatiewetenschappen. “Dit nieuwe gebouw wordt dé plek die toont waar revalidatiewetenschappen in Limburg voor staat. We hebben hier de ruimte om lezingen te organiseren en met onze Reval Academy kunnen we hier veel bijscholingen organiseren”, besluit decaan Raf Meesen.  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.