Middelheimziekenhuis neemt nieuwe operatievleugel in gebruik

Het ZNA Middelheim heeft een nieuwe operatievleugel in gebruik genomen. Het gaat om een investering van dertien miljoen euro. De nieuwe operatiezalen zullen gebruikt worden voor ingrepen in de domeinen gynaecologie, neus-, keel- en oorziekten, vaatheelkunde, plastische heelkunde, algemene heelkunde en urologie. 

In totaal heeft het Middelheimziekenhuis na de renovatie vier nieuwe moderne operatiezalen. Videobeelden van de operaties kunnen live worden gestreamd naar bijvoorbeeld auditoria via een glasvezelkabel, wat de kwaliteit van het beeld ten goede komt. Zo kunnen artsen of verpleegkundigen een ingreep beter volgen. 

Om het gebruik van zware toestellen en robots mogelijk te maken, werd de complete vloeropbouw uitgebroken en vernieuwd. "We zijn nu halverwege de renovatie van het hele operatiecomplex", zegt Loesje Crauwels van ZNA. "In een volgende fase van de werken zorgen we voor nog eens acht compleet nieuwe operatiezalen. De totale investering komt neer op 45 miljoen euro voor de bouw en de technische uitrusting." 

De gangen voor patiënten en logistiek zijn gescheiden. Zo ziet de patiënt pas alle toestellen en materialen wanneer hij in de operatiezaal komt. Dat geeft meer rust. 

Vriendelijker voor de rug 
In de nieuwe operatiezalen hangen alle toestellen met gemotoriseerde pendels aan het plafond. Zo kunnen de verpleegkundigen de toestellen makkelijker verplaatsen, wat beter is voor hun rug. Daarnaast is er geen struikelgevaar meer door kabels op de grond en is de vloer makkelijker te poetsen na een ingreep.  

Live streaming naar auditoria 
Vanuit alle operatiezalen kunnen beelden live gestreamd worden naar andere zalen,  auditoria en gelijk welke computer. Omdat dit gebeurt via een glasvezelkabel, zijn de snelheid en de kwaliteit van het beeld uitstekend. Zo kunnen bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen een ingreep beter volgen en sneller leren.

De nieuwe operatiezalen zullen gebruikt worden voor ingrepen in de domeinen gynaecologie, neus-, keel- en oorziekten, vaatheelkunde, plastische heelkunde, algemene heelkunde en urologie. De volgende vleugel moet klaar zijn in het voorjaar van 2026, de laatste vier operatiezalen worden gebouwd tegen 2028.

Wanneer alles achter de rug is, zal ZNA Middelheim vijftien operatiezalen hebben: twaalf grote en drie voor dagchirurgie. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.