Spondylartritis verhoogt insulineresistentie

De serum-C-peptide- en insulinespiegels en de HOMA 2-indexen van patiënten met niet-diabetische spondylartritis zijn hoger dan bij controlepersonen.

Insulineresistentie wordt gekenmerkt door een ontoereikende bloedglucoserespons op insuline. Het kan worden verergerd door de ontsteking die optreedt bij reumatoïde artritis of door systemische lupus erythematodes. De studie die werd gepresenteerd op het virtuele congres van de EULAR (European League Against Rheumatism) ging over spondylartritis. Aan de ene kant werd de prevalentie van insulineresistentie bij patiënten met spondylartritis en controlepersonen vergeleken, en aan de andere kant werd de impact vastgesteld van factoren die met de ziekte gepaard gaan op de ontwikkeling van insulineresistentie.

In deze studie werden 577 personen opgenomen: 306 patiënten en 271 controlepersonen. De insulineresistentie werd onderzocht in twee groepen, op basis van de HOMA-index (Homeostasis Model Assessment of insulin resistance) en de bloedspiegels van insuline en C-peptide. Op het vlak van buikomvang was er geen verschil tussen de twee groepen. De gemiddelde BMI en de prevalentie van hypertensie was lager bij de patiënten. In die groep waren er ook meer rokers. Het totale gehalte aan cholesterol, en de gehaltes aan LDL-cholesterol, apolipoproteïne A1 en HDL-cholesterol waren lager in de spondylartritisgroep.

De resultaten voor de eindpunten inzake insulineresistentie tonen in een univariate analyse significant hogere insuline- en C-peptidewaarden in de spondylartritisgroep. De HOMA-index is eveneens significant hoger. Die verschillen blijven bestaan in een multivariate analyse na correctie voor klassieke risicofactoren van insulineresistentie, zoals BMI, lipidenstoornissen, leeftijd, hypertensie en de inname van corticoïden.

Wat de impact van de ziekteactiviteit betreft, zijn de scores ASDAS-CRP (Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score C-Reactive Protein), BASFI (Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index) en BASMI (Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index) allemaal positief gecorreleerd aan insulineresistentie.

  • Juan Carlos Quevedo-Abeledo et al. EULAR 2020 # FRI 0322

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.