“Minister maakt van Limburg Sahara gezondheidszorg”

Dat minister Vandenbroucke (Vooruit) aan de expertise van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt inzake kankerzorg lijkt voorbij te gaan, stuit Nawal Farih (CD&V) tegen de borst.

Nawal Farih interpelleerde minister Vandenbroucke (Sociale Zaken en Volksgezondheid) over Kankerzorg voor jongeren en de oprichting van AYA-zorgafdelingen. Al in 2021 diende ze een resolutie in om meer aandacht te vragen voor kankerpatiënten tussen 15 en 35 jaar.

“Ik vroeg onder meer om één expertisecentrum per provincie. Tot mijn grote verbazing blijkt nu dat het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, waar ze op dit vlak schitterend werk leveren, buiten de financiering zal vallen in het nieuwe plan van de minister. Hierdoor zullen jonge Limburgse kankerpatiënten drie uur moeten rijden naar het dichtstbijzijnde specialisatieziekenhuis. Komt er nog een herschikking? Waarom staat de minister kwaliteitsvolle zorg binnen de provincie in de weg?”

De kwestie is inderdaad actueel vermits de minister zeer onlangs besliste tot de toekenning van de AYA-zorgafdelingen aan het UZ Leuven, UZ Gent, UZA (Antwerpen), CHU Liège Sart-Tilman, Institut Jules Bordet en Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel. Zij zullen vanaf 1 december 2023 een overeenkomst kunnen sluiten met het Riziv. De beslissing werd bekrachtigd door het Riziv-verzekeringscomité.

Vandenbroucke antwoordde het Kamerlid dat een programma werd uitgewerkt samen met jonge kankerpatiënten en Kom op tegen Kanker. éZij hebben voorgesteld om eerst expertise op te bouwen in de ziekenhuizen met veel jonge kankerpatiënten, om daarna die expertise uit te breiden naar alle andere ziekenhuizen. We gaan van start in ziekenhuizen waar in de laatste 3 jaar meer dan 50 nieuwe kankerdiagnoses zijn gesteld bij jonge kankerpatiënten. Ik denk dat jonge mensen met kanker in Limburg ook liefst topkwaliteit in zorg krijgen.”

Het stemde Nawal Farih niet milder: “Het voorstel komt overeen met wat ik in mijn resolutie vraag, maar een belangrijk kenmerk van kwaliteitsvolle zorg is nabijheid. Ik ben er zeker van dat het ziekenhuis in Hasselt ook topkwaliteit levert. Ik snap niet dat de minister van Limburg een Sahara voor de gezondheidszorg maakt. Drie uur rijden is heel moeilijk voor gezinnen om zich te organiseren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.