Jan Yperman Ziekenhuis plaatst elleboogprothese aan de hand van unieke techniek

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is een halve elleboogprothese geplaatst bij een patiënt. Het gaat om een ingreep die wordt toegepast bij patiënten met artrose aan de buitenzijde van de elleboog. In België is het Jan Yperman Ziekenhuis voorlopig het enige ziekenhuis dat deze ingreep aanbiedt.

Artrose van de elleboog komt minder vaak voor dan artrose van de heup of knie, maar het veroorzaakt veel pijn. Een oplossing is het plaatsen van een prothese. Zo werd in het Jan Yperman Ziekenhuis vrijdag een 'halve elleboogprothese geplaatst. "Daarbij wordt enkel het beschadigde deel van de elleboog vervangen, het scharniergewricht zelf blijft intact. Daardoor revalideert de patiënt in principe veel sneller", klinkt het. 

De prothese wordt sinds enkele jaren in verschillende landen gebruikt, zoals Italië, Oostenrijk en Noorwegen. Het Jan Yperman Ziekenhuis is het enige ziekenhuis dat de ingreep in België aanbiedt. 

De operatie werd uitgevoerd door dr. Dieter Van Der Linden en hij werd hierin bijgestaan door dr. Pooley uit Newcastle-upon-Tyne (Verenigd Koninkrijk), de ontwerper van de prothese.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    13 maart 2023

    Het is wel Neymar niet maar daarom is het niet minder vermeldenswaardig !