HHziekenhuis Lier internationaal erkend als Regionaal Traumacentrum

Het HeiligHartziekenhuis van Lier werd recent door de Duitse organisatie Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie (DGU) erkend als regionaal traumacentrum. Dat na een grondige audit dit voorjaar. De erkenning betekent dat het  ziekenhuis aan strenge internationale standaarden voldoet om kwaliteitsvolle traumazorg te bieden aan zwaargewonde patiënten. Zo wordt het ziekenhuis opgenomen in het internationaal netwerk van traumacentra als deel uit van het Antwerp Trauma Network (ATN) met het UZA als supraregionaal traumacentrum.

Het multidisciplinaire traumacentrum zorgt voor de opvang, behandeling, ondersteuning en revalidatie van patiënten na een ernstig ongeval, vanaf het moment van het trauma tot en met de revalidatie en re-integratie in de samenleving. De belangrijkste oorzaken van een trauma binnen de regio zijn verkeersongevallen, val van een hoogte, ongevallen op zware industriële sites en in maneges. Het HeiligHartziekenhuis garandeert doorheen het volledige traumaproces een georganiseerde en gestructureerde opvang van de patiënt, waarbij met hoogtechnologisch apparatuur kwaliteitsvolle zorg wordt aangeboden door teams die multidisciplinair met elkaar samenwerken.

Continue verbetering

“Als DGU-geaccrediteerd traumacentrum behoren wij als ziekenhuis tot een internationaal netwerk van zorginstellingen die de best mogelijke traumazorg aan een traumapatiënt kan bieden” vertelt dr. Koen De Feyter, coördinator van het traumacentrum.

“Door het behalen van onze regionale accreditatie tonen we aan dat vele traumapatiënten met ernstige letsels hun volledig behandelings- en revalidatieproces in het ons ziekenhuis kunnen doorlopen. Zij worden binnen dit proces van begin tot einde begeleid door professionals, dit zowel op fysiek, mentaal als sociaal vlak. Traumapatiënten met uitzonderlijk gecompliceerde of zeldzame letsels, ernstig gewonde kinderen of multisysteem trauma’s worden volgens vastgelegde triagecriteria primair of secundair naar het supra-regionale centrum gebracht.”  

Dr. Ruben Jacobs, mede-coördinator van het traumacentrum, vult aan: “Als traumacentrum streven we bovendien naar continue verbetering door periodieke training, cursussen en oefeningen, zoals de internationaal erkende European Trauma Course, maar ook door kritisch naar de eigen zorg te kijken d.m.v. debriefings, deelname aan het DGU-traumaregister, multidisciplinair overleg, zowel binnen het ziekenhuis als binnen het Antwerps Traumanetwerk.”

Samenwerking

Het HeiligHartziekenhuis is, net zoals het ziekenhuis in Geel, geaccrediteerd als regionaal traumacentrum binnen het Antwerp Trauma Network (ATN) met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) als supraregionaal traumacentrum en het ziekenhuis van Malle als lokaal traumacentrum.

“Vanuit het UZA wensen we het HeiligHartziekenhuis te feliciteren met deze erkenning en bedanken voor de goede samenwerking” zegt Dr. Philip Verdonck, coördinator van het Antwerp Trauma Network en het traumacentrum UZA. Het Antwerp Trauma Network streeft ernaar om, in samenwerking met alle regionale stakeholders, de zorg voor de patiënt met ernstig letsel in de gehele Antwerpse regio te optimaliseren, de sterfte te doen dalen en de outcome te verbeteren. De erkenning van het HeiligHart Ziekenhuis is dan ook een belangrijke bouwsteen voor het bereiken van die doelstelling. Het Antwerp Trauma Network groeit zo gestaag naar een ziekenhuisnetwerkoverschrijdend acute zorgnetwerk met een volledige regionale dekking. 

De traumacentra binnen het netwerkzijn complementair aan elkaar. Dat wil zeggen dat iedere traumapatiënt de juiste zorg, binnen de juiste tijd en in het juiste centrum toegediend krijgt. Ieder centrum is, mede door de erkenning van deze accreditatie, in staat om de 1ste levensreddende stabilisatie van zeer zware traumapatiënt te bieden, dit in afwachting van een eventueel noodzakelijk transport naar een hoger traumacentrum. Het Lierse ziekenhuis garandeert deze zorg  voor een groot gebied binnen de regio zowel prehospitaal met PIT en MUG als inhospitaal waar de keten start in de traumarooms op spoedgevallen en doorloopt in operatiekwartier, intensieve zorg en revalidatie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.