Goede gezondheidsvoornemens in schijfjes van vijf (boek)

Mensen die manieren zoeken om in te zetten op leefstijl en een langer leven, hebben niet voldoende aan vage adviezen als ‘eet gezonder’ of ‘beweeg meer’. Het boek Take Five biedt een concreet, werkbaar en personaliseerbaar leefstijlplan, dat de stap maakt van weten naar doen. Het kan u ook inspireren als u uw patiënten gezondheidsadvies geeft.

Wetenschappelijk onderbouwd maar pretentieloos dus en precies daarom een haalbare kaart voor heel wat patiënten die kunnen kiezen uit een beperkt aantal leefstijlacties. Wie dezer dagen goede voornemens maakt voor het nieuwe jaar, ziet die immers makkelijk sneuvelen als de lat te hoog gelegd wordt.

Take Five vertelt het verhaal van de blauwe zones – kleine gebieden over de wereld verspreid, waar mensen een leefstijl delen die aan de basis ligt van een langere en gezondere levensverwachting. Inspiratie vonden de auteurs zeker bij wetenschapper Michel Poulain (UCL). Die onderzocht de langere levensduur van mensen in die blauwe zones. Eigenlijk zou slechts 25% van de factoren DNA-gelinkt zijn. De rest heeft te maken met leefstijl.

“Die leefstijl moet je heel breed opvatten: voeding, beweging, mindset, zingeving en sociale verbondenheid”, legt mede-auteur Filip De Keyser uit. “We vertalen de leefstijllessen uit de blauwe zones, zodat de lezer ze kan toepassen om zelf fitter en gezonder te worden. Eenzaamheid is bijvoorbeeld een grote risicofactor. Leefstijl kan uiteraard ingezet worden ter preventie van chronische aandoeningen, maar ook om er beter mee om te gaan. Medicatie heeft daar absoluut haar plaats. We zien het plaatje evenwel breder. Kanten die vaak wat onderbenut worden, ook in het klassieke ziektemanagement, belichten we in ons boek.”

Praktische insteek

Het boek richt zich zowel op gezonde als niet gezonde mensen. Take Five biedt vooral een plan om je leefstijl en gezondheid zelf in handen te nemen. Je selecteert de ingrediënten voor je persoonlijk plan uit een brede menukaart en beslist autonoom op welke leefstijldomeinen je echt wilt inzetten. Met een praktische werkwijze: “Mijn take-fivelijstje staat op de achterzijde van mijn gsm”, geeft Filip De Keyser mee. “Als je dag in dag uit die kleine acties een plaats geeft, kom je al heel ver.”

Take Five is gebaseerd op drie pijlers en een vijf-vijf-vijf-plan: de vijf genoemde leefstijldomeinen, verbonden met vijf concrete actiepunten en tot slot vijf minuten per dag om één of meer van je geselecteerde acties uit te voeren of concreet in te plannen. De grootste beloning is niet wat je onderweg krijgt, maar wel wat je over de tijd heen wordt: fitter, gezonder, positiever, gelukkiger, aldus de auteurs.

Filip De Keyser is reumatoloog met ruime praktijkervaring. Hij doceerde 20 jaar aan de UGent. Hij publiceerde ruim 250 wetenschappelijke artikelen in vooraanstaande internationale vaktijdschriften. Heidi Van de Keere is master farmaceutische zorg en heeft uitgebreide ervaring als gezondheidsjournalist.

‘Take Five – het leefstijlplan dat werkt om je gezondheid zelf in handen te nemen’, Filip De Keyser & Heidi Van de Keere. Uitgeverij Lannoo. Paperback, 183 blz. EAN:  9789401480161

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.