Gloednieuw sportmedisch centrum Tielt origineel 'ingefietst'

Belgisch en Europees kampioen veldrijden Michael Vanthourenhout fietste het gloednieuwe Sportmedisch Centrum van het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis in afgelopen vrijdag. Dat deed hij in heuse veldrijdersstijl. Het centrum is het resultaat van een samenwerking tussen artsen uit een resem verschillende disciplines.

Inclusief balkjes en trap dus, al ontbrak het wasbord. Dat parcours liep doorheen het hele Sint-Andriesziekenhuis. Hij eindigde met een fietstest onder begeleiding van inspanningsfysioloog Joni Vandewalle. Zowel topsporters als amateursporters kunnen er voortaan terecht voor een inspanningstest, trainingsadvies, sportcardiologische screening en behandeling van sportblessures. 

“Dit is, na het dagziekenhuis psychiatrie en de afdeling psychogeriatrie, al de derde nieuwe dienst in twee jaar tijd die we openen”, aldus Peter Lauwyck, algemeen directeur van hetSint-Andriesziekenhuis. Hij schrijft de verdienste van de bouw van 'een gezondheidshuis waarbij de focus ligt op preventie' toe aan de artsen. Het gaat immers om een multidisciplinaire samenwerking tussen de diensten cardiologie, pneumologie, fysische geneeskunde, orthopedie en medische beeldvorming.

“We zien meer en meer heel intensieve sportbeoefening”, aldus cardioloog Philippe Vanderheeren. “De grens tussen het recreatieve en competitieve wordt steeds vager. Daarnaast zien we ook steeds vaker bijvoorbeeld vijftigplussers met overgewicht die de Mont Ventoux willen bedwingen met hun fiets. Het is echter heel belangrijk dat sporten  medisch verantwoord gebeurt om blessures en eventuele cardiale problemen te vermijden. We moeten snel en effciënt sporters met problemen kunnen doorverwijzen en hen beter screenen. Daarbij leveren we tevens trainingsadvies en -begeleiding van zowel beginnende als ervaren sporters die hun grenzen willen verleggen.”

Joni Vandewalle, sportinspanningsfysiologe, toonde bij de opening hoe een lactaatmeting bij een inspanningstest wordt uitgevoerd. “Een inspanningstest neemt ongeveer een uur in beslag”, luidde het. Ook sportcardiologische screening en longfunctieonderzoek horen bij het aanbod.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.