Fijnstof verantwoordelijk voor 250.000 doden in EU in 2021

Zowat 250.000 sterfgevallen in de Europese Unie in 2021 zijn in verband te brengen met een te hoge concentratie aan fijn stof. Dat meldt het Europees Milieuagentschap EEA. Deze overlijdens hadden vermeden kunnen worden als de fijnstofconcentratie onder de aanbevolen drempels van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zouden zijn gebleven, klinkt het.

"De impact van luchtvervuiling op onze gezondheid is nog steeds te hoog", stelt EEA-directeur Leena Ylä-Mononen. Fijnstof veroorzaakt onder meer gezondheidsproblemen door hartaandoeningen, beroertes, diabetes, chronisch obstructieve longziekte (COPD), longkanker en astma.

Ook stikstofdioxide en ozon eisten slachtoffers. Volgens het EEA overleden 52.000 mensen als gevolg van een te hoge blootstelling aan stikstofdioxide. Nog eens 22.000 overlijdens konden worden herleid tot een te hoge concentratie aan ozon.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.