Elektrische voertuigen: een zegen voor de gezondheid!

Elektrische voertuigen of emissievrije voertuigen (ZEV voor “zero emission vehicles” in het Engels) winnen overal aan populariteit. Onderzoekers wilden weten of het werkelijk factoren waren die onze gezondheid konden verbeteren.

Uit alle studies blijkt dat elektrische voertuigen, zelfs wanneer rekening wordt gehouden met de productie en recycling, energie-efficiënter en minder vervuilend zijn. Hieruit is gemakkelijk te concluderen dat ze beter zijn voor onze gezondheid, maar we moeten het nog bewijzen! 

Californische onderzoekers hebben de eerste studie naar de gezondheidsimpact van ZEV’s uitgevoerd. Het team vergeleek gegevens over het totale aantal ZEV-inschrijvingen, luchtverontreinigingsniveaus en astmagerelateerde bezoeken aan de spoeddienst in de hele staat tussen 2013 en 2019. Zij verkregen ook gegevens van de luchtmonitoringsites van het US Environmental Protection Agency over stikstofdioxideconcentraties (NO2) per postcode.

Eerste vaststelling: naarmate het gebruik van ZEV’s in een bepaalde postcode toeneemt, nemen de plaatselijke luchtverontreinigingsniveaus en de bezoeken aan de spoeddienst af. Voor elke extra 20 ZEV’s per 1.000 inwoners constateerden zij een daling van 3,2% van het aantal astmagerelateerde bezoeken aan de spoeddienst en een lichte daling van de NO2-niveaus.

De onderzoekers ontdekten ook dat het totale aantal elektrische nul-emissievoertuigen in de loop van de tijd weliswaar is toegenomen, maar dat de verspreiding ervan in postcodes met een laag inkomen aanzienlijk trager verloopt – wat de onderzoekers de ‘adoption gap’ noemen. Deze ongelijkheid toont aan dat het mogelijk is de milieurechtvaardigheid te herstellen in gemeenschappen die onevenredig zwaar worden getroffen door vervuiling en de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen.

  • Garcia E, Johnston J, McConnell R, Palinkas L, Eckel SP. California’s early transition to electric vehicles: Observed health and air quality co-benefits. Sci Total Environ. 2023;867:161761. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969723003765?via%3Dihub

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    04 augustus 2023

    En je wordt geruisloos dood gereden , doofheid is niet langer 1 zegen !