Artificiële intelligentie in de radiologische workflow: waar staan we?

De European Society for Medical Imaging Informatics (EuSoMII) organiseerde onlangs samen met het Belgische bedrijf Osimis een webinar over artificiële intelligentie in de radiologie. Erik Ranschaert, Giovanni Briganti, Dennis Groen en Sergey Morozov bespraken de relevantie van artificiële intelligentie op het gebied van medische beeldvorming.

Sergey Morozov, radioloog en innovatiedirecteur bij Osimis, kon de vooruitgang van AI in de radiologie in perspectief plaatsen: "De huidige AI-producten worden zeer goed geaccepteerd door radiologen en andere artsen. De implementatie van AI in een ziekenhuis leidt tot meer vertrouwen van patiënten, die het ziekenhuis zien als matuur genoeg om mooie, door AI aangedreven protocollen aan te bieden."

"Maar het is van cruciaal belang om de 'return on investement' van AI aan te tonen en het moet in vier verschillende fasen worden opgeschaald, van bescherming tegen gemiste pathologie tot verhoogde productiviteit, herverdeling van de werklast, bezorging van resultaten rechtstreeks aan de behandelende arts en beheer van de loonkosten", zegt prof. Sergey Morozov. 

"Om deze doelen te bereiken, moet AI rechtstreeks in de rapporteringsworkflow (RIS en PACS) worden geïntegreerd, zodat het de werklast van radiologen niet vergroot. De workflow moet robuust genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de AI-analyse volledig is en beschikbaar in het PACS, voordat een specialist de beelden gaat interpreteren. Daarom is de platformbenadering het meest zinvol, omdat deze flexibiliteit biedt bij de keuze van AI, de integratiekosten verlaagt en langetermijnpartnerschappen mogelijk maakt."

Dr. Giovanni Briganti, Chair of AI and Digital Medicine (UMONS) maakte de balans op van AI in de geneeskunde in de breedste zin van het woord, in Europa: "De Europese vooruitgang bij de toepassing van AI is duidelijk: we zullen echter een aantal belangrijke uitdagingen in de gezondheidszorg moeten oplossen. Met name op het gebied van het vergemakkelijken van de administratieve taken die inherent zijn aan de klinische praktijk. Radiologie is duidelijk het belangrijkste ontwikkelingsgebied van AI: het organiseren van een monitoring van de doeltreffendheid van algoritmen in de klinische praktijk is een noodzaak."

Erik Ranschaert, radioloog in het St Nikolaus Ziekenhuis in Eupen, moderator van het evenement, verwoordt de kloof tussen opvattingen over AI in de radiologie en de realiteit: "Hoewel AI vaak wordt gezien als een 'stiekeme entiteit' die binnenkort radiologen zal vervangen, is deze misvatting ver van de realiteit.

AI-beeldvorming met goed getrainde modellen zal radiologen helpen in hun routinematige klinische praktijken en hen helpen de werklast in de nabije toekomst te verminderen. Een infrastructuur die effectief aansluit op bestaande operaties en infrastructuur is echter essentieel."

Meer dan 200 deelnemers namen deel aan het evenement, met een hoge interactiviteit tijdens de vraag- en antwoordsessie met het panel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.