Een nieuwe methode om bot te printen ontwikkeld in Zwitserland

Onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) hebben inkt ontwikkeld om bot te 3D-printen. Met die inkt kunnen misschien ook kunstwerken en koraalriffen worden hersteld.

De nieuwe inkt bevat een bacterie die calciumcarbonaat produceert in contact met een oplossing die ureum bevat. Dat heeft de EPFL afgelopen donderdag meegedeeld. In ongeveer vier dagen wordt eender welke ge-3D-printe vorm gemineraliseerd tot materiaal dat lijkt op botweefsel.

De wetenschappers hebben die nieuwe printtechniek gepresenteerd in het gespecialiseerde tijdschrift ‘Materials Today’. De eindproducten worden op het einde van het mineralisatieproces in ethanol gedompeld en bevatten dan ook geen levende bacteriën meer.

Naast medische toepassingen zou het materiaal ideaal zijn om kunstwerken te herstellen. Het zou zelfs direct in een vaas of een beeldhouwwerk kunnen worden geïnjecteerd. De inkt lijkt ook veelbelovend bij de bouw van kunstmatige koralen, die gebruikt zouden kunnen worden om beschadigde riffen te regenereren.

Volgens de persmededeling van de EPFL is het uiterst moeilijk in een laboratorium of fabriek materiaal te fabriceren dat lijkt op bot. De inkt moet “zich in rust gedragen als een vaste stof en een 3D-printkop moet de inkt kunnen uitspuiten ‘zoals ketchup’”, legt de EPFL uit.

Tot nog toe hebben onderzoekers mineraalpartikeltjes aan de inkt toegevoegd om dergelijke materialen te verkrijgen. Maar de zo gevormde structuren kunnen wat samentrekken bij het drogen, wat scheurtjes veroorzaakt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.