Duizenden Belgisch-Congolese prothesen in Kinshasa voor minderbedeelden

Het Belgische bedrijf Ugani Prostetics heeft in Kinshasa met de hulp van de regering een Congolees filiaal opgericht, Prosthea Congo, dat op grote schaal prothesen en braces maakt voor schappelijke prijzen. Het project wil Congolezen helpen bij wie één of meerdere ledematen geamputeerd zijn en die arm zijn.

Dankzij technologische innovatie en 3D-printing zijn de prothesen "zes keer goedkoper" dan traditionele kunstledematen, legde een afgevaardigde van deze start-up in de Democratische Republiek Congo, Germain Boutte, woensdag uit aan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib. De minister bracht een bezoek aan het Saint-Josephziekenhuis in Limete, in het oosten van de Congolese hoofdstad.

In een recordtempo van slechts een maand zette het bedrijf drie containers op waarin een van de grootste prothesecentra van de wereld is ondergebracht. Het kan 5.000 prothesen per jaar vervaardigen, a rato van twee per machine per 24 uur, aldus Boutte.

De eerste patiënten hebben al hoogwaardige prothesen tegen een betaalbare prijs gekregen. De prothesen worden "100 procent op maat" gemaakt, verzekerde Boutte. Hij stelde aan de minister enkele patiënten voor, onder wie een meisje dat een been verloor als gevolg van een verkeersongeval.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.