Deze alledaagse risico’s mijden specialisten liever

The Guardian vroeg onlangs een resem artsen met verschillende medische specialismen naar dingen of gedragingen die zij mijden als gevolg van wat ze in hun praktijk zien. En dit waren enkele van hun antwoorden.

De neuroloog

"Ik probeer geen slaap over te slaan. Als je hoofdpijn wilt krijgen, ga dan laat naar bed en sta vroeg op. Slaap en rust zijn belangrijk. Lichaamsbeweging is goed om te ontstressen - 20 tot 30 minuten twee tot drie keer per week van iets waar je kortademig van wordt. En ik zou het ontbijt niet overslaan: iedereen moet minstens drie keer per dag eten. Drink ook veel water, twee liter per dag of meer. Uitdroging kan echt bijdragen aan hoofdpijn."

"Roken is het ergste wat je kunt doen om je lichaam te beschadigen, dus ik rook niet. Ik zie veel patiënten met vasculaire dementie, veroorzaakt door bloedvaten die beschadigd zijn door roken. Ik drink een beetje alcohol, maar overmatig alcoholgebruik kan aanvallen veroorzaken. Het feit dat ik voortdurend mensen zie met rook- of alcoholgerelateerde ziekten heeft wel invloed op mij."

"Als arts heb je een ander idee over risico. Mensen maken zich zorgen over zeldzame dingen, maar het grootste risico voor de meesten van ons zijn verkeersongevallen. Terwijl anderen misschien in een flitsende snelle auto rijden, ben ik heel gelukkig in mijn Morris Minor uit 1956: hij brengt me heelhuids heen en terug."

De orthopedisch chirurg

"Ik ben een levend voorbeeld van wat je niet moet doen als het gaat over de sporten die ik beoefende en de schade die ze aan mijn lichaam toebrachtent.Ik heb tot mijn 43e rugby gespeeld - dat was ongetwijfeld een vergissing. Als gevolg daarvan heb ik een nek die niet goed draait en mijn rug is er vreselijk aan toe.Ik heb kraakbeen in mijn knie laten inbrengen en mijn enkel laten verbouwen.Er zijn acht tanden uitgeslagen, drie vingers gebroken en ik heb een schroef in mijn pols."

"Ik hou van hardlopen, wat ik met tegenzin opgaf toen ik 50 was en vreselijk mis, maar ik kan het niet vanwege mijn knie.Als je ouder wordt, besef je dat je je niet op één sport moet concentreren - je lichaam kan het niet aan - vooral als het veel impact heeft."

De cardioloog

"Ik zou nooit drugs gebruiken.Toen ik jonger was, ging ik naar feestjes waar cocaïne circuleerde, maar ik raakte het niet aan omdat ik me altijd zo'n zorgen maakte over de gevolgen.Ik zie jonge mensen binnenkomen die een hartaanval hebben gehad zonder andere duidelijke oorzaak."

"Ik ben echt een zoetebek, maar ik probeer daar voorzichtig mee te zijn."

"Ik zie vaak de fatale gevolgen die stress op mensen kan hebben. Soms krijgen mensen een hartaanval omdat ze overwerkt zijn. Ik probeer mijn vrije tijd goed te gebruiken en 's avonds niet te veel te werken."

De ob-gyn

"Ik probeer me waar mogelijk geen zorgen te maken. Ik ga wandelen met mijn man en praat met vrienden om me te helpen ontspannen.Als ik met zwangere vrouwen praat, zeg ik: "Laten we ons zorgen maken over de komende weken en niet te veel vooruitdenken", want de helft van de dingen waar we ons zorgen over maken, zal niet gebeuren."

"Ik drink geen alcohol als ik de volgende dag moet werken voor het geval ik moet opereren. Over het algemeen beperk ik drinkgedrag: het is een glibberig pad voor vrouwen van mijn leeftijd."

De kinderarts

"We kijken televisie als gezin, maar ik laat mijn kinderen geen individuele schermtijd hebben omdat ik een verschil in hun gedrag zie."

"Ik heb veel dodelijke verwondingen gezien bij paardrijden.Ik heb mijn kinderen altijd al willen laten paardrijden en ik weet dat ze het geweldig zouden vinden. Ik heb echter de handen vastgehouden van kinderen die zijn overleden aan verwondingen door paarden; anderen zijn erdoor verlamd geraakt.Voor mijn eigen geestelijke gezondheid wil ik niet dat ze het doen. We hebben geen trampoline, maar die strijd zou ik deze zomer wel eens kunnen verliezen - een botbreuk is onvermijdelijk."

De gastro-enteroloog

"Ik probeer uitgebalanceerd te eten en niet te veel te eten. Mijn vrouw is ook arts - radioloog - en we zorgen ervoor dat onze kinderen goed eten, we beperken snoep en chocolade."

"Ik ben dol op oesters, maar ik zou ze niet ergens eten waar ze geen goede naam hebben; als je in een niet aan zee grenzend gebied bent, krijg je waarschijnlijk niet de beste zeevruchten.Ik zou geen afhaalmaaltijden halen als ze er niet schoon uitzien.Op de medische faculteit zeggen ze dat je rijst nooit opnieuw moet opwarmen, maar bij ons thuis gebeurt dat regelmatig."

"Ik ben heel voorzichtig met risico's op een burn-out. Ik lees nooit werkmails op vakantie, want ik heb zowel een mentale als een fysieke pauze nodig. Ik heb me gerealiseerd dat je relatie met je dierbaren een enorme invloed kan hebben op je gezondheid, dus ik maak geen ruzie met mijn ouders en broers en zussen. Het leven is te kort."

De plastisch chirurg

"Het zou me verbazen als je een plastisch chirurg zou vinden die zegt dat hij van kettingzagen houdt. Dat is iets wat je mij niet zult zien doen.Ik heb veel te maken met handletsel - als je een pees of zenuw doorsnijdt, zijn wij degenen die dat herstellen. Ik heb ooit iemands arm moeten herstellen die vast was komen te zitten in een tafelzaag: dat duurde uren."

"Motorrijders hebben verreweg de ergste verwondingen, dus ik zou nooit een motor kopen of mijn kinderen erop laten rijden."

"Ik zou nooit een kop hete koffie drinken terwijl ik met mijn benen gekruist op de bank zat. Als je brandwonden in je onderbuik oploopt, zijn die moeilijk te behandelen. Ik ben paranoïde over open vuur: toen de kinderen jonger waren, werden ze praktisch opgesloten als er een barbecue aan de gang was."

De hepatoloog

"Als ik naar een feestje ga en mensen vertel wat ik doe, wordt iedereen meteen heel ongemakkelijk omdat ze een glas wijn of bier in hun hand hebben. Ik drink wel alcohol, maar ik zou zeggen dat ik voorzichtiger ben dan de gemiddelde persoon: Ik zou niet meer drinken dan de begeleiding van 14-16 eenheden per week.Ik tel altijd hoeveel ik op heb."

"Ik heb een tweeling van 14 en ik geef ze geen alcohol, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat we het zullen vermijden tot ze 18 zijn. Ik vertel ze soms verhalen over wat ik in het ziekenhuis heb gezien - zoals patiënten van 30 met een vreselijke leverziekte - zodat ze weten wat er kan gebeuren."

"Overgewicht is een andere risicofactor voor de lever. Ik vermijd het eten van rood vlees en bewerkt vlees. Als ik naar een restaurant ga, bestel ik nooit een grote biefstuk. Als je drie, vier of vijf keer per week rood vlees eet, is je risico op kanker aanzienlijk hoger. Ik ben geen fanatiekeling: ik laat mijn kinderen hamburgers eten, maar zelf eet ik geen hamburger."

"Ik doe geen zout op mijn eten. De hoeveelheid zout in onze voeding is al hoog, dus we ontmoedigen onze kinderen om extra zout op dingen te doen."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.