België 14de op wereldranking vrouwengezondheid

De wereld staat voor een noodsituatie als het op de gezondheid van vrouwen aankomt - zelfs nu de COVID-19-pandemie grotendeels achter ons ligt. Dat is de boodschap van de Hologic Global Women's Health Index (GWHI), een van de grootste jaarlijkse updates over het welzijn van vrouwen. In Taiwan scoren vrouwen het best. België staat 14de op de lijst.

De derde editie van de Index, waarvoor gezondheidsinnovator Hologic samenwerkt met Gallup, toont zo aan miljarden vrouwen niet getest worden op mogelijk levensbedreigende aandoeningen, en dat meer vrouwen verdrietig, boos en bezorgd zijn dan op het hoogtepunt van de pandemie. Ook voelen veel jonge vrouwen zich niet veilig wanneer ze ‘s nachts alleen rondwandelen in hun buurt, en brengen bijna een miljard vrouwen een groot deel van hun dag in fysieke pijn door.

De GWHI-resultaten van dit jaar werden deze week bekendgemaakt op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.

De Global Women’s Health Index vult een cruciale lacune in kennis over de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van vrouwen wereldwijd. Gebaseerd op interviews met meer dan 147.000 vrouwen en mannen in 143 landen en territoria, vertegenwoordigt de Index de stemmen van 97% van alle vrouwen en meisjes ouder dan vijftien wereldwijd.

Screening belangrijke aandoeningen blijft laag 

De meeste vrouwen ondergingen geen cruciale onderzoeken het afgelopen jaar, miljarden vrouwen werden dus niet getest voor potentieel levensbedreigende aandoeningen:

 • Slechts 36% werd getest op hoge bloeddruk - een majeure risicofactor voor hartziekten en beroerte.
 • 19% werd getest op diabetes, een leidende doodsoorzaak bij vrouwen.
 • 11% werd getest op een vorm van kanker.
 • 10% werd getest op een seksueel overdraagbare aandoening of infectie (soa) - waardoor bijna 2 miljard vrouwen op reproductieve leeftijd het risico lopen op onvruchtbaarheid, hogere moeder- en kindersterfte, en dodelijke ziektes.

Emotionele gezondheid gaat erop achteruit

Meer vrouwen zeggen verdrietig, boos en bezorgd te zijn nu dan drie jaar geleden. Ongeveer vier op de tien vrouwen ervoer een groot deel van de vorige dag zorgen en stress. Vrouwen zijn daarbij meer geneigd aan te geven met deze emoties te kampen, vergeleken met mannen zijn ze bijvoorbeeld 20% meer geneigd te zeggen dat ze dagelijks verdriet voelen.

Andere opmerkelijke resultaten: 
Fysieke pijn is een significant probleem. Bijna een miljard vrouwen wereldwijd bracht een groot deel van de vorige dag in fysieke pijn door. 

Onderdak blijft een uitdaging. Het percentage vrouwen dat zich met moeite onderdak kan veroorloven is het afgelopen decennium met meer dan de helft toegenomen. 

Jonge vrouwen voelen zich niet veilig. Veel vrouwen, waaronder meer dan vier op de tien vrouwen van 15 tot 24, voelen zich niet veilig als ze ‘s nachts alleen rondlopen. 

Gebaseerd op de antwoorden uit de bevraging kent de Index aan elk land of territorium een vrouwengezondheidsscore toe. Taiwan komt daarbij voor het derde jaar op rij als eerste uit de bus, met een score van 72 op 100. Daarna volgen Koeweit (68), Oostenrijk (67) en Duitsland (67). De laagste scores zijn voor de Democratische Republiek Congo (36), Sierra Leone (34) en Afghanistan (26). 

De Verenigde Staten zakken naar de dertigste plaats, zeven plaatsen lager dan vorig jaar en gelijk met Kazakhstan. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk behalen allebei een score van 60, enkele punten boven het globale gemiddelde. 

België

Taiwan voert dus de ranking aan, België is veertiende en moet buurlanden Duitsland (4) en Nederland (12) laten voorgaan. Anderzijds laat het het VK (37) en Frankrijk (40) ver achter zich.

België doet het met een score van 64 dan ook beter dan het gemiddelde in de EU (61) en wereldwijd (54), met name inzake preventieve zorg en het gezondheid- en veiligheidsgevoel van vrouwen

 • 23% werd de afgelopen twaalf maanden gescreend voor kanker, slechts 12% werd getest op soa’s, 50% op bloeddruk
 • Vrouwen uit lagere inkomensklassen ervaren vaker negatieve emoties dan vrouwen uit hogere inkomensklassen
 • 62% van de vrouwen voelt zich veilig wanneer ze ‘s nachts alleen rondlopen, tegelijk zegt 74% dat huiselijk geweld een wijdverbreid probleem is in hun omgeving
 • 10% zegt moeite gehad te hebben om zich voedsel te veroorloven (tegenover meer dan een op de drie wereldwijd)
 • 10% heeft moeite gehad om in onderdak te voorzien voor zichzelf en hun gezin
 • 31% van de vrouwen kampt met gezondheidsproblemen die hen beletten normale activiteiten uit te voeren
 • Ongeveer 1,7 miljoen vrouwen (35%) geeft aan een groot deel van de vorige dag in pijn doorgebracht te hebben
 • 7% meer vrouwen met gezondheidsproblemen op drie jaar tijd.

Hier vindt u de volledige Index en verdere info.

Voor de Belgische resultaten, klik hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.