CVA- en dwarslaesiepatiënten revalideren motorisch sneller en efficiënter via robotica

Robotica is alom vertegenwoordigd in tal van sectoren, denk maar aan de magazijnen van Amazon waar robots het meeste werk verrichten. Ook In de medische sector kent robotica zijn opmars, zoals in het revalidatieziekenhuis RevArte in Edegem.

In het revalidatie ziekenhuis RevArte in Edegem vormen nu al robots en mensen een ideale combinatie in het revalidatieproces van patiënten.

Elke dag krijgen 200 mensen in de Benelux te kampen met een beroerte (of CVA). De gevolgen hiervan zijn vaak schrijnend, waarvan zelfs 25% met dodelijke afloop. Het revalidatieproces speelt een immens belangrijke rol om de levenskwaliteit van de patiënt zo optimaal mogelijk te maken. In dit proces maakt RevArte gebruik van robotica met hun EKSO staprobot bij patiënten met CVA of niet-complete dwarslaesie in de sub- acute (of niet-chronische) fase.

Meerwaarde

Volgens dr. Els Van Tichelt, revalidatie- en hoofdarts bij RevArte, brengt de staprobot een duidelijke meerwaarde: "Ons doel is om het stappatroon sneller te hervatten met behulp van de EKSO robot om zo ook het herstel van de hersenen sneller te activeren. Met behulp van de staprobot kunnen we al meteen na 2 tot 3 weken het looppatroon van patiënten beginnen trainen in plaats van soms pas na maanden. Er lopen momenteel ook studies bij de Universiteit Antwerpen omtrent dat positief effect op het herstel van de hersenen.

Volgens EKSO-therapeut Jorien Van Doren ligt de meerwaarde van de staprobot ook in 'meer stappen' en de 'herhaling van het stappen' gezien dit een belangrijk en bevorderlijk aspect is voor de plasticiteit van het brein. In een conventionele therapie gaat de patiënt 30 tot 50 stappen zetten, terwijl dit met de EKSO staprobot wordt verhoogd naar 200 tot 300 stappen. Naast het versnellen van het herstelproces kan men ook makkelijker aan de conditie van de patiënt werken doordat de staprobot het dragen van het eigen lichaamsgewicht bevordert. Ook niet onbelangrijk is dat de patiënten zeer gemotiveerd aan hun EKSO trainingen starten.

De EKSO robot wordt in de Benelux verdeeld via Neuro-Bionics, een sub- divisie van Ortho-Medico. Op 27 September gaato RevArte open voor professionals (geen patiënten) en pers om kennis te maken met de EKSO staprobot tijdens de Neuro-Bionics Day. .

Inschrijven kan via www.neuro-bionics.eu/nbday. 

> Patiënten kunnen online een korte test doen om na te gaan of ze in aanmerking komen om met de EKSO te trainen: http://www.neuro-bionics.eu/ekso-test-nl/

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.