OLV zet robot in voor knieprothesechirurgie 

Het OLV-ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove nam een Navio™-robot voor kniechirurgie in gebruik.  Dankzij dit robotsysteem kunnen chirurgische ingrepen aan de knie met een nog grotere precisie worden uitgevoerd. Dat zorgt voor een beter en sneller herstel van de patiënt. Het Navio™-systeem biedt tevens een perspectief op de volgende generatie knieprothesen.

De dienst Orthopedie heeft vroeg onderkend dat robotondersteuning bij orthopedische ingrepen aan belang zou winnen. Al in 2018, meteen na de homologatie van deze technologie, is de dienst gestart met een grondige verkenning van de beschikbare systemen. 

Dokter Vincent Roosens: “Wegens de financiële context van de ziekenhuissector kan men voor een dergelijke investering niet over één nacht ijs gaan. Bovendien doorkruiste ook de corona-lockdown onze verkenning. Die extra tijd gaf ons echter de gelegenheid om alle beschikbare systemen werkelijk tot in alle details te evalueren. Uit onze analyse kwam de Navio™ als de meest versatiele en performante robot in onze discipline naar voren.” 

Dankzij de expertise die de voorbije twee jaar werd opgebouwd, kan dit innovatieve systeem meteen volop in de dagelijkse praktijk worden ingeschakeld. Aangezien het Navio™-systeem verplaatsbaar is, kan het zowel op Campus Aalst als Campus Asse ingeschakeld worden. 

Nu het OLV Ziekenhuis over een eigen Navio™-systeem beschikt, kan de robot veel breder worden ingezet dan voor complexe ingrepen tot nu toe. Dat is goed nieuws voor àlle patiënten die een operatie aan de knie ondergaan. 

Robot denkt en stuurt mee 

De Navio™-robot wordt ook wel een slim instrument (smart tool) genoemd. Het is geïntegreerd in een volledig systeem en de bijhorende computer stelt aan de chirurg de verschillende chirurgische opties voor met de selectie van de bijpassende protheses. Dokter Vincent Roosens: “Voor elke optie kan ik vooraf de verwachte outcomes voor bewegingsuitslagen en ligamentbalancering opvragen en variaties laten berekenen. Nadat de gewenste optie heb geselecteerd, zorgt de robot ervoor dat ik de frees en zaag met uiterste precisie kan hanteren bij het uitvoeren van de ingreep.” 

Op een virtueel 3D-beeld van de knie is het deel van het bot of het gewricht dat met de microfrees verwijderd moet worden, haarscherp afgebakend en in een andere kleur gezet. Hoewel de chirurg de mircrofrees in de hand houdt, wordt ze gestuurd als een robot. Dokter Tom Peeters: “Ik kan de frees enkel in werking stellen wanneer ze zich in het te verwijderen deel van het bot bevindt. Van zodra ik de robotfrees ook maar het minste buiten deze zone zou bewegen, valt ze automatisch en ogenblikkelijk stil.” 

Individuele aanpassingen op maat van elke patiënt 

Het robotsysteem biedt vele voordelen. Vooreerst kan de orthopedische chirurg dankzij de 3D-beeldreconstructie van de knie de ideale aanpak bepalen en die ook met grotere precisie uitvoeren. Dat daarvoor geen voorafgaande CT-scan is vereist, maakt dat de patiënt ook minder aan straling wordt blootgesteld.

Daarnaast biedt de interactieve module de mogelijkheid om alle benaderingen tegen elkaar af te wegen, zodat ook op die manier met grotere zekerheid de juiste chirurgische strategie kan worden bepaald. Dokter Sebastian Faict: “Doordat je bij elke optie als chirurg eigen variaties kunt inbrengen en via live simulaties de bijhorende outcomes kunt laten berekenen, is er een grotere mogelijkheid tot individuele aanpassingen op maat van elke patiënt. Het wordt bij wijze van spreken standaard om een geïndividualiseerde aanpak te volgen.” 

Expertisecentrum robotchirurgie 

Peter Verhulst, Algemeen Directeur: “Het OLV Ziekenhuis volgt de innovatie in de medische wereld op de voet en vervult vaak een voortrekkersrol bij de invoering van nieuwe technieken. De wereldwijde reputatie van een aantal OLV-artsen op het vlak van robotchirurgie is daarvan een uirvloeisel. Het OLV Ziekenhuis heeft de visie en ambitie om een internationaal erkend expertisecentrum op het vlak van robotchirurgie uit te bouwen – niet enkel in de medische disciplines zoals urologie, gynaecologie of hartchirurgie waar deze technologie al eerder ingang heeft gevonden, maar ook op terreinen waarop deze doorbraak er staat aan te komen: orthopedie, neurochirurgie,… Dit is medische innovatie waar de patiënt echt beter van wordt.” 

Op de foto:

Foto 1: Dr. Tom Peeters (links) en Dr. Vincent Roosens (rechts) bij de Navio-robot. 

Foto 2: de microfrees die bij het Navio-systeem hoort.  

Foto 3: de Navio-robot tijdens een knieprothese-operatie in het OLV Ziekenhuis te Aalst. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.