“Zorgpad oogst internationaal bewondering”

“We maakten een zorgpad lagerugpijn en een concrete flowchart samen met het KCE. Het resulteerde in rapport 295, gedragen door alle spelers. verzekeringsartsen, chiropractors, huisartsen, kines, psychologen, arbeidsgeneesheren, neurochirurgen, orthopedisten, algologen, fysische geneeskunde…"

Aan het woord is Prof. Bart Depreitere (KU Leuven). Samen met het KCE kwam de richtlijn lagerugpijn tot stand (rapport 287). Het gaat om een adaptatie van de NICE guideline,  meer werkbaar gemaakt naar Belgische normen. Maar zelfs dan blijft een boek over van 268 pagina’s, niet zo goed  werkbaar in de praktijk.

“Er staat vooral in wat je niet moet doen. Wat wel, is minder duidelijk”, legt Prof. Depreitere uit. “We maakten daarom een zorgpad en een concrete flowchart. Dat was het tweede project samen met het KCE. Het resulteerde in rapport 295, gedragen door alle spelers. verzekeringsartsen, chiropractoren, huisartsen, kines, psychologen, arbeidsgeneesheren, neurochirurgen, orthopedisten, algologen, fysische geneeskunde… Dat was het mooie. Zo ontstond een flowchart voor lagerugpijn en een voor radiculaire pijn. Het KCE maakte er een online tool van en dat is een prachtig instrument. Het overspant acute, subacute en chronische problematiek in eerste lijn en ziekenhuis over de zorgverleners en re-integratie.”

De uiterst gebruiksvriendelijke tool is terug te vinden onder www.lagerugpijn.kce.be.

Europese aanbesteding

Een Europese aanbesteding loopt om dat project te implementeren met de focus op de eerste lijn. Het wordt vooral getrokken door Domus Medica.

“En we rollen het nu uit met opleidingspakketten, multidisciplinair voor huisartsen en kinesisten. Het infomatiemateriaal voor alle zorgverleners en patiënten moeten we ook uniform krijgen, wat consultant Möbius opvolgt.”

Verder zijn er nog  indicatoren waar de Ecole de santé publique (ULB) en het Vlaams Instituut voor Gezondheidszorgbeleid in meespelen. De focus ligt op de eerste lijn. “Ik ben trots op ons zorgpad dat internationaal bewondering oogst”, besluit hij. Een nationale campagne zal die richtlijnen en zorgpaden ook voor de eerste lijn kenbaar te maken.

Lees ook: 18 ziekenhuizen in proefregister

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.