“Geen juridisch sluitend meldsysteem incidenten, noch meldingsdruk”

Dokter Bafort geeft in antwoord op de talrijke reacties op zijn opiniestuk toe dat men lokale initiatieven voor incidentmeldingen bijna in elk ziekenhuis vindt, maar die volstaan niet. “Verbetercycli zijn nodig in NIAZ en JCI. Maar de combinatie van alle elementen (uit de luchtvaartindustrie geplukt) vindt men niet in België.”

“Er is geen juridisch afgeschermd meldsysteem bij ons. Er bestaat altijd de mogelijkheid dat een onderzoeksrechter beslag legt op gegevens en deze tegen de arts gebruikt. Er bestaat geen overkoepelend orgaan dat toeziet op fouten die in meerdere ziekenhuisgroeperingen optreden. Dus hier gaat mogelijk belangrijke informatie verloren.”

“Er is geen tijdsslot waarin de meldingen moeten gebeuren om te genieten van depenalisatie (fouten hoeven niet altijd te leiden tot juridische vervolging maar kan ook aanleiding geven tot ernstige sancties binnen het zienhuis of andere organisaties). Er is dus geen druk op artsen om te melden. Dat is nochtans erg belangrijk: Zonder druk om te melden zullen artsen geneigd zijn om geen melding te doen tenzij ze de hete adem voelen van een rechtszaak.”

“Bovendien zijn deze processen ook bruikbaar (mits aanpassing) in bijna alle processen in het ziekenhuis (ook in het beheer van materiaal en gebruik van financiën)”, besluit dr. Bafort.

> Lees ook: waarom dalen verzekeringspremies niet bij verbetercyclus medisch incidenten?

medisch incidenten - voorstel nieuw meldsysteem

> nationaal-meldpunt-medische-fouten-is-goed-idee-orde-der-artsen

> NHS blundert - man per ongeluk besneden

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Erika SLOCK

    09 augustus 2019

    objectieve analyse van incidenten zijn belangrijk maar ook een goede ondersteunende wetgeving is belangrijk. Nederland en Canada hebben hier belangrijke vooruitgang gemaakt. Het is belangrijk om incidenten wetenschappelijk te onderzoeken en onderbouwen zoals nu al in Canada en Nederland gebeurd met het black box project.