Hoe loopt terugbetaling revalidatie met mobiele app?

Op 30 juni 2023 eindigt de overeenkomst voor een tijdelijke revalidatietegemoetkoming met steun van een mobiele medische app voor en na een primaire knie- en heupprothese. Patiënten die na afloop van de overeenkomst willen revalideren met de app, kunnen dat via de tijdelijke verstrekkingen zorg op afstand bij een kinesitherapeut, mits ze aan de vergoedingsvoorwaarden voldoen. Voor wie voordien startte met de revalidatie met de app volgens de overeenkomst, verandert er niets.

Die laatste patënten revalideren en krijgen terugbetaling volgens de voorwaarden die vermeld staan in de overeenkomst. Dus:het voorschrift voor de revalidatie met ondersteuning van een mobiele applicatie werd door een arts-specialist in de orthopedische heelkunde of in de fysische geneeskunde opgemaakt. De arts-specialist maakt deel uit van het team van een tot de overeenkomst toegetreden  verplegingsinrichting. De behandeling gebeurt door een kinesitherapeut die tot de overeenkomst toetrad.

De revalidatie met een mobiele applicatie gebeurt steeds met een vastgesteld minimum aantal klassieke kinesitherapiesessies met fysieke aanwezigheid van de kinesitherapeut. Deze fysieke behandelsessie kan plaats vinden in de praktijkkamer van de kinesitherapeut of bij de rechthebbende thuis.

Vanaf 1 oktober 2022 tot 30 juni 2023:

  • wordt bij een knie- of heupprothese  revalidatie met ondersteuning door een mobiele toepassing aan de patiënt voorgesteld als alternatief pad ten opzichte van de klassieke kinesitherapiebehandeling.
  • krijgt de patiënt de mobiele toepassing (op eigen smartphone/tablet of op het bijgeleverde mobiel communicatietoestel) en de wearable (slimme armband).

Welke stappen doorloopt de patiënt met zijn kinesitherapeut? Dat kunt u hier nalezen.

Enkel de mobiele medische toepassingen die zijn opgenomen op de lijst van voor vergoeding aangenomen mobiele toepassingen komen in aanmerking voor de vergoeding in het kader van deze overeenkomst. In de praktijk is dat vandaag alleen de app Move Up.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.