Gender perception of pathology: hoogstaand congres jarige MWAB

Weldra geeft de Medical Women's Association of Belgium (MWAB) zich weer volledig met een hoogstaand congres. Dat met de steun van De Specialist. Net nu komt de schrijnende situatie van vrouwen in the picture als het gaat om stalking of het risico om vermoord te worden door een ex-partner (feminicide). Maar ook op medisch vlak is er nog heel wat werk in het verschiet.

"Vrouw wordt na maandenlange belaging vermoord teruggevonden: ex-vriend geeft zichzelf aan bij de politie". Een trieste zaak die deze week de krantenkoppen haalde. Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, schat dan ook dat met de pogingen tot moord en doodslag inbegrepen, elk jaar zowat 150 mensen het slachtoffer worden van hun ex-partner. "En vaak gaat er een lange voorgeschiedenis van stalking en geweld aan vooraf."

Daarnaast zijn er jaarlijks zowat 22.000 aangiftes van stalking in ons land.

Extra risicovol blijkt een zwangerschap te zijn of wanneer een relatie wordt afgebroken. De problematiek wordt nog steeds onvoldoende ernstig genomen. 

Andere perceptie van ziektebeelden

Los van dit maatschappelijk verontrustende fenomeen is het verschil tussen vrouwen en mannen bij ziektebeelden nog steeds onderbelicht. Daarover gaat het volgende MWAB-congres: "Gender perception of pathology", georganiseerd door Prof. dr. Christine Van Broeckhoven. Een hele waaier aan pathologieën komt aan bod: depresssie, alzheimer, borstkanker, hartziekten, parkinson, coma, onvruchtbaarheid, MS, epilepsie. Een veelbelovend programma bij het jubileum dan nog - 30-jarig bestaan - van de organisatie. Maak dus plaats in uw agenda op zaterdag 23 november!

Inschrijven kan op: www.mwab.be, inlichtingen: info@mwab.be

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.