Bij 50-plussers mag niet elke knie nog onder het mes

Wie ouder is dan 50, mag bij knieproblemen niet meer zomaar onder het mes. Het Riziv legt orthopedisten een quotum op via het Staatsblad. Het is de eerste keer dat artsen op die manier een beperking krijgen opgelegd. Elke arts mag volgens de nieuwe maatregel per honderd operaties er maar 45 uitvoeren op patiënten ouder dan vijftig jaar.

Dat schrijft Het Belang van Limburg dinsdag.

Het signaal is duidelijk: een versleten knie heeft echt geen operatie nodig. En het is het Riziv menens om er komaf mee te maken. Want in vergelijking met de ons omringende landen gaan 50-plussers nog te vaak en te snel onder het mes voor een beschadigde meniscus, schrijft Het Belang van Limburg.

Het doel is besparen, om meer geld over te houden voor nuttigere vormen van zorg. Zo'n operatie kost volgens het Riziv namelijk bijna 800 euro aan de Staat. En in 2018 waren er meer dan 20.000 vijftigplussers die zo'n kijkoperatie aan de knie ondergingen.

Wie ouder is dan 50 en rondloopt met een pijnlijke knie, hoeft niet te wanhopen. "Het niet uitvoeren van een operatie staat niet gelijk aan het verwaarlozen van je patiënt", zegt professor Jan Victor, kniechirurg aan het UZ Gent en bestuurder bij de Belgische Vereniging voor Orthopedie en Traumatologie. "Het verwachtingspatroon voor chirurgie is heel groot in ons land. Maar pijn kan je niet wegsnijden, daar is iedereen het over eens. Als je wat vaker gaat fietsen dan gaat wandelen, kan je de problemen al verzachten."

De overheid heeft al twintig jaar de mogelijkheid om quota af te dwingen via een publicatie in het Staatsblad, om overbodige en onnodig dure behandelingen in te dijken. Maar het is de eerste keer dat het ook echt gebeurt voor een medische ingreep.

> Rapport orthopeden voor binnenkort

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Edouard WITTERS

    02 mei 2023

    Vind ik uitstekend.
    Er is werkelijk een overdreven toename van operaties, die nutteloos zijn.
    Hetzelfde voor rugoperaties en schouderoperaties.
    Ook hier is conservatief handelen dikwijls veel nuttiger dan opereren.
    Er zou moeten een budget worden ingesteld om hieraan paal en perk te stellen.
    Als arts met een status van jaar praktijk, zie ik meer en meer operaties die werkelijk enkel maar nodig zijn om de portemonnaie van de chirurg/ziekenhuis te spekken.
    Men denkt zelfs niet meer na en men stelt direct een interventie voor.

  • Bart Lelie

    02 mei 2023

    Wel, ik lees dit anders. Wij zijn artsen, veelal zelfstandige en vooral vrijberoepers. Wie bieden onze diensten aan aan de patiënt en dit heeft een kostprijs. De overheid wens de patiënt te vrijwaren van hoge kosten en betaalt een deel terug.
    Wat de overheid nu doet is de burger beknotten. Ben je de 46/100 patiënt kan je geopereerd worden maar zal je de volle pot moeten betalen of wachten tot volgend jaar. Ben je een patiënt die dat kan betalen, dan heb je geen probleem. Uiteraard ga ik uit van correcte geneeskunde en dat de operatie toch noodzakelijk is.
    Dit is de eerste stap, genomen door een betuttelende overheid, naar een tweesporen geneeskunde. Goed bezig! Gelukkig is het volgend jaar verkiezingen.