18 ziekenhuizen in proefregister spine

Het register moet een instrument worden om kwaliteit correct te meten. Vandaar een proefproject via spine tango, een Europees register dat al 100.000 patiënten omvat, weet Prof. Bart Depreitere, neurochirurg UZ Leuven.

“Zo kunnen we benchmarken en via gevalideerde gestandaardiseerde vragenlijsten diagnostische en therapeutische info gedetailleerd en geüniformiseerd capteren. We bevragen de PROMs dan met de Comi (Core Outcome measures index) op alle verschillende assen. In termen van pijn, participatie, werk, levenskwaliteit… Dat is nu geprogrammeerd in de centrale databank Healthdata, wat het Riziv als voorwaarde had gesteld.”

“Met 18 Belgische ziekenhuizen, zowel Frans- als Nederlandstalige, UZ’s en AZ’s, gaan we de komende drie jaar een kleine 10.000 patiënten includeren. Dat ten eerste om de kwaliteit te documenteren en ten tweede om de best haalbare en efficiëntste manier te vinden voor een voldoende response rate. Meteen een opstap naar de volgende fase: een landsbrede implementatie van dat register.We bekijken samen met het Riziv in welke specifieke situaties we zullen eisen dat er geregistreerd wordt en welke PROMs dus verzameld worden.”

“Enerzijds gaat dat om de gegevens van de chirurg, ook de conservatieve, anderzijds ook om alle K60 nomenclatuurnummers van de fysiotherapie voor spine en alle lumbale ingrepen. Ons doel is om de waarde van zo’n register aan te tonen”, voegt dr. Van Lerbeirghe nog toe.

Prof. Depreitere: “Dit kwaliteitssysteem wil ziekenhuizen en artsen niet tegen elkaar uitspelen, maar moet wel leiden tot een jaarrapport dat evalueert wat er waar beter kan. Meten is weten. De overheid verweet ons een gebrek aan kwaliteit. Ons zwakke punt was dat we geen data hadden om dat tegen te spreken, ons sterke punt dat de overheid ook geen data had om dat te bevestigen. Zo zijn we er samen uitgeraakt want onze kwaliteit constant bijwerken is een positief project.”

Lijst deelnemende ziekenhuizen register

Cliniques Universitaires Saint Luc
St. Augustinus
ZNA 
AZ Sint-Blasius
Erasme
AZ Delta
Sint Jozef Kliniek Bornem
AZ groeninge
UZ Gent
AZ Imelda
RZ Tienen
UZ Leuven
GHDC (Charleroi)
Chwapi
UZA
AZ Sint Lucas Gent
ZOL Genk
Clinique Saint-Pierre Ottignies

Lees ook: Van kneusje naar Europese voorbeeldleerling

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Pascal Selleslagh

  03 mei 2019

  Bedankt voor de opmerking.
  Genoteerd en gecorrigeerd.

 • Ricky Rasschaert

  03 mei 2019

  Niet alleen ZNA Stuivenberg neemt deel maar ZNA als geheel.