België eerste land met wet tegen rugpijn

De federale regering werkt aan een wet die het risico op spier- en rugletsels op het werk gelijkstelt met blootstelling aan kankerverwekkende stoffen of psychosociale risico's, een Europese primeur. Daardoor zullen werkgevers zich voortaan moeten bekommeren om de preventie van rug- en nekproblemen op het werk. Minister van Werk Pierre- Yves Dermagne (PS) werkt aan een koninklijk besluit daaromtrent.

Dat signaleert Het Laatste Nieuws. Het overlegorgaan werkgevers-werknemers adviseerde unaniem positief om de wet aan te passen. Spier- en skeletaandoeningen zijn de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblemen. Ze treffen jaarlijks 2,5 miljoen Belgen en zijn verantwoordelijk voor 3 miljard aan extra uitgaven in de gezondheidszorg. Bovendien hebben ze te maken met één derde van de langdurig zieken dat al ruim  een jaar niet aan de slag is.

België wordt zo het eerste Europese land dat de problematiek met een specifieke wet wil aanpakken.

Dat betekent niet dat elke werknemer meteen een nieuwe bureaustoel zal krijgen, wel dat werkgevers een risicoanalyse maken, en zo eventueel preventief de werksituatie verbeteren. Tal van factoren veroorzaken dergelijke aandoeningen: repetitieve bewegingen onder tijdsdruk, stress of in de tocht staan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank Vossen

    05 februari 2024

    "Tal van factoren veroorzaken dergelijke aandoeningen: repetitieve bewegingen onder tijdsdruk, stress of in de tocht staan."
    Deze bewering is hoogst twijfelachtig en niet gebaseerd op evidence. Komt de "railway spine" terug?