AZ Zeno lanceert nieuwe spine unit

AZ Zeno start een nieuwe discipline neurochirurgie op en verwelkomt dr. Eno Lavrysen als nieuwe arts. “Neurochirurgie is een nieuwe discipline binnen AZ Zeno”, vertelt dr. Lavrysen. “Het is mijn ambitie om samen met de collega’s van de dienst orthopedie onze nieuwe spine unit op de kaart te zetten, waarbij we focussen op complexe en minimaal invasieve rugchirurgie. Daartoe investeerde het ziekenhuis aanzienlijk in de nieuwste technieken en materialen.”

Dr. Eno Lavrysen is gespecialiseerd in hersenchirurgie, chirurgie van de rug en nek, en de perifere zenuwen. Hij behaalde zijn diploma van arts aan de Universiteit Antwerpen met grote onderscheiding, en specialiseerde zich daarna in de neurochirurgie, wervelkolomheelkunde en de hersentumorchirurgie. 

“Met dr. Lavrysen aan boord is AZ Zeno klaar om zich te ontpoppen tot centre of excellence op vlak van minimaal invasieve rugchirurgie”, vertelt medisch directeur dr. Emanuel Van Hoecke. “De nieuwe kennis en ervaring die dr. Lavrysen meebrengt verenigen we binnen ons ziekenhuis met de ervaring van dr. Arnauw en dr. Eggerding van de dienst orthopedie."

"Die intense samenwerking resulteert in een nieuwe spine unit, die zich toespitst op complexe en minimaal invasieve rugchirurgie. Doorgaans kan je dergelijke ingrepen op zo’n viertal manieren uitvoeren, op maat van de patiënt en afhankelijk van het beschikbare materiaal. Bij AZ Zeno kunnen we élke optie aan, en dat is best wel uitzonderlijk. Je kan ons echt wel als voortrekker beschouwen binnen onze regio en provincie.”

Positief voor de patiënt

Om de nieuwe spine unit te bewerkstelligen investeerde AZ Zeno aanzienlijk in nieuw materiaal, met o.a. een state-of-the-art endoscopische toren, en wordt er gewerkt met geprinte 3D-sjablonen die toelaten om veel kleinere schroeven te gebruiken en kleinere incisies te maken.

“Dat biedt de patiënt heel wat voordelen”, zegt dr. Lavrysen. “Enerzijds kunnen we veel gerichter een ingreep uitvoeren, snel en met een minimum aan incisies, bloedverlies, pijn en wonden. Anderzijds zorgt onze aanpak ook voor een vlotter en makkelijker herstel en verkleinen we het risico op complicaties. Het is op elk vlak een win-winsituatie.”

(groepsfoto v.l.n.r: dr. Eggerding, dr. Arnauw, dr. Lavrysen en dr. Van Hoecke)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.