AZ Monica introduceert nieuwste endoscopische behandeling van rugpatiënten

Het AZ Monica meldt dat het een van de eerste ziekenhuizen in ons land is - en het allereerste in het Antwerpse - dat de modernste endoscopische apparatuur inzet voor de behandeling van rugklachten. Het gaat om een endoscopische ingreep met camera met slechts 8 mm diameter, die tal van voordelen biedt.

De innovatieve endoscopische camera van de Duitse producent Richard Wolf wordt gebruikt bij operaties van geknelde zenuwen, een zogenaamde decompressie. De minuscule camera heeft een diameter van amper 8 mm, in plaats van doorgaans 16 tot 20 mm voor een procedure via tubes – zoals in het AZ Monica wordt toegepast – of zelfs 25 tot 50 mm voor een klassieke microdiscectomie. Door de minimale huid- of weefselverwonding is het trauma voor de patiënt beperkt en wordt het genezingsproces behoorlijk ingekort.

Dankzij de kleine afmetingen van deze nieuwe endoscopische instrumenten kunnen operaties sneller worden uitgevoerd, en is er een verlaagd risico op complicaties, zoals infecties. Campus Deurne van het AZ Monica is, op aangeven van neurochirurg dr. Gregory Kesteloot, het eerste centrum in Antwerpen dat gebruikmaakt van de revolutionaire endoscopen bij rugoperaties. In de ons omgevende landen en in de  rest van de wereld wordt deze techniek al jaren aangeboden, terwijl dit in België tot nu toe beperkt is gebleven.

Dr. Kesteloot: “We gebruiken de nieuwe endoscopische instrumenten voornamelijk om de druk op de rugzenuwen weg te nemen, een probleem dat veelvuldig voorkomt. Ik heb voor het eerst kennisgemaakt met de techniek via mijn mentor dr. Peter Van Daele. Het grote voordeel is dat de impact voor de patiënt, zoals beschadiging van spierweefsel en de facetgewrichten, beperkt blijft en dat grotere operaties achteraf vaak vermeden kunnen worden. Vermits de wonde en weefselschade kleiner zijn, kan de revalidatie sneller starten, doorgaans al na enkele weken. De kans op wondinfecties is eveneens kleiner.”
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Hisco Robijn

    31 augustus 2023

    Proficiat aan Dokter Kesteloot om ook innovatief te zijn en deze techniek in het Antwerpse aan te bieden.
    Correctheidshalve dient wel vermeld te worden dat deze endoscopische techniek al meerdere jaren aangeboden wordt in enkele andere Belgische ziekenhuizen, zoals het OLV Van Lourdesziekenhuis in Waregem (Dr Van Daele, de top in België), het RZ Tienen (Dr Robijn) alsook AZ Delta in Roeselare (Dr Willems). Aan Franstalige kant zijn er ook enkelingen die deze te uniek toepassen.