Amerikaanse chirurgen transplanteren nier van varken in patiënt

Amerikaanse chirurgen zijn erin geslaagd om de genetisch gemodificeerde nier van een varken te transplanteren in een patiënt, een primeur die een nieuwe stap betekent in de richting van een mogelijke oplossing voor het chronische tekort aan orgaandonaties. Dat maakte een Amerikaans ziekenhuis donderdag bekend.

De 62-jarige patiënt, Richard Slayman, herstelt momenteel van de vier uur durende ingreep die 16 maart werd uitgevoerd en zal naar verwachting spoedig uit het ziekenhuis worden ontslagen, zei het Massachusetts General Hospital in Boston in een persbericht. Slayman kreeg eerder al een niertransplantatie in 2018, die nier begon vorig jaar te falen.

De procedure maakte gebruik van Crispr-genbewerkingstechnologie om het orgaan aan te passen voor transplantatie in een menselijk lichaam.  

De artsen "legden me zorgvuldig de voor- en nadelen van de procedure uit", aldus Slayman, die in het persbericht wordt geciteerd. "Ik zag dit als een manier om niet alleen mezelf te helpen, maar ook om hoop te geven aan duizenden mensen die een transplantatie nodig hebben om te overleven."

De ontwikkeling kan ongeveer 90.000 patiënten in de VS helpen die wachten op een niertransplantatie. 

In het verleden kregen mensen ook al een hart ingeplant van een varken. Die overleden echter telkens daarna.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.