Afscheid van prof. em. Paul Broos

Op 11 december nam de wereld met droefheid afscheid van Prof. em. Paul Broos. Hij was gewoon hoogleraar aan de KU Leuven en diensthoofd Heelkunde en Traumologie van het UZ Leuven. Hij leidde duizenden studenten geneeskunde op en liet op velen een onuitwisbare indruk na.

Prof Broos werd 78. Hij ging met emeritaat in 2010. Toen liet hij op de vraag “Opereren of doceren?” noteren: “Ik heb het allebei graag gedaan maar ik denk dat ze me makkelijker konden missen als chirurg dan als docent. Ik gaf zeer veel les – mijn lesopdracht is nu onder zeven mensen verdeeld. Ik haalde daar veel voldoening uit, ik vond het fijn om de colleges voor te bereiden. Bij een operatie heb je dan weer vaak de adrenaline van het onverwachte. Al moet je dat ook weer relativeren: zelfs in ons traumacentrum – één van de grootste van de Benelux – komen levensbedreigende polytrauma’s slechts af en toe voor.”

Onvergetelijk iemand

Dr. Sam Ward schetst hem als een onvergetelijk iemand die een grote impact had op de medische wereld en de vele generaties artsen die hij heeft gevormd. “"Vaarwel Lieverdjes", zou hij zeggen. Zijn lessen waren legendarisch, gekenmerkt door boeiende presentaties.”

Naast het feit dat hij een vooraanstaand chirurg was, legde hij ook een passionele interesse aan de dag voor de geschiedenis van de geneeskunde en de heelkunde. “Prof. Paul Broos was een icoon in de medische gemeenschap, een leraar die niet alleen kennis deelde, maar ook passie, en iemand die de kunst van geneeskunde en geschiedenis tot leven bracht voor velen. Zijn nalatenschap zal voortleven in de harten en geesten van degenen die het voorrecht hadden om zijn lessen bij te wonen en zijn wijsheid te ervaren. We zullen hem missen, maar zijn invloed zal blijven voortbestaan”, typeert dr. Ward deze legendarische arts. “Wat Prof. Broos echt bijzonder maakte, was zijn flamboyante persoonlijkheid en zijn scherpe geest. Zijn straffe uitspraken tijdens colleges waren berucht en zullen nog lang in herinnering blijven.”

Wandelende encyclopedie

“Ik mocht Paul Broos beter leren kennen vanuit een gedeelde interesse in de geschiedenis van de geneeskunde. Hij was in dat domein een wandelende encyclopedie. Men kon hem nooit betrappen op onwaarheden of vergissingen. Bovendien kon hij hierover met flair en kordate stem uren over praten. Een groot man ging van ons heen. Het was een voorrecht om colleges te hebben gevolgd van Prof Broos. Rust zacht. Dank voor de boeiende lessen de theorie de praktijk en het echte leven.” (Jan Bosteels, diensthoofd Ob/Gyn Imelda Bonheiden)

“Hij was mijn mentor in mijn doen en laten en heeft hij mij gemaakt tot wie ik geworden ben. Een chirurg traumatoloog met een warm hart voor zijn patiënten en zijn trouwe medewerkers en vrienden. Je leeft voort in mijn hart en ziel.” (Francis Somville, spoedarts en traumachirurg).

“Onvergetelijke meester en collega. Boeiende herinneringen aan de prof als student, aan de voorzitter als lid van de medische raad, aan de steeds beschikbare verwijzer van polytraumapatienten als revalidatiearts! Straffe kerel die we nooit vergeten.” (Carlotte Kiekens, fysische geneeskunde en revalidatiearts)

“Uitzonderlijk man die oprecht begaan was met zijn ‘kindertjes’. Humor die je nooit vergeet.” (Jaak Billen, klinisch bioloog)

“Condolences, sorry to see him pass away. I met him a couple of times while examining PhD students I co-supervised at Leuven. A formidable figure.” Prof. R. Geoff Richards, Executive R&D, AO Foundation; Director AO Research Institute Davos.

“Ook ik van de schoonmaak zal Prof Broos nooit vergeten, altijd een vriendelijk woord en met Nieuwjaar een attentie voor ons. Dankjewel dat ik je heb mogen leren kennen, Prof.Broos en inderdaad, je zal nooit vergeten worden. Sterkte aan zijn naasten.” (Linda Vanhaelewijck, Zone verantwoordelijke bij UZ Leuven)

De begrafenisplechtigheid van Paul Broos vindt plaats in de Abdijkerk Sint-Jan Evangelist in Heverlee, Abdij van Park 7, op zaterdag 16 december 2023 om 10 uur. Nadien volgt de begraving op de begraafplaats van Abdij van Park. Gelegenheid tot groeten vanaf 9.40 uur.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Ilse De Dobbeleer

    17 december 2023

    Prof Broos kwam voor het eerst in mijn leven als student geneeskunde. In met drama doorspekte lessen sprak hij begeesterend over trauma en EHBO, en leerde me toen al de naam van chirurgische instrumenten. Op het examen EHBO dwong hij me om bij een collega-student een correct Heimlich manoeuver te doen. Ocharme mijn mede-student. Als co-assistent op traumatologie werd me met overdonderende stem gevraagd waarom ik als vrouw wel chirurgie wou doen, want er was maar 1 vrouw die het gemaakt had in chirurgie en dat was Marie-Rose Christiaens. Mijn schouderophalende ‘ ik zal dat beter doen, Professor’ lokte een bulderlach en een ‘goed Dobbeleer’ uit. Toen ik hem meldde dat ik na 2 jaar assistent chirurgie zou overstappen naar urologie, steunde hij mijn keuze. Jaren later, als extra muros uro, werd ik door hem in de gang van gasthuisberg herkend en knorrend maar met een knipoog als ‘afvallige’ aan zijn groot gevolg van residenten, assisten, co-assisten en stagiairs voorgesteld. De dag van mijn promotie tot afgestudeerd uroloog kwam hij persoonlijk naar mij om me proficiat te wensen en zijn steun voor mijn verdere carrière uit te spreken. Later werd hij lid van raad van bestuur in ons ziekenhuis. We werden als specialisten één voor één bij hem uitgenodigd en hij luisterde oprecht naar onze verzuchtingen, verwachtingen en professionele dromen. Tot zijn laatste dagen was hij voorzitter van het ethisch comité in ons ziekenhuis.
    Over 35 jaar heen ontdekte ik achter het masker van een harde gedisciplineerde man een immer geëngageerde opleider, een inspirerende mentor, een gelijkgezinde chirurg, een bestuurder met oog voor zijn medisch korps, een warm mens, …
    Prof, ik zal je bulderlach en je oprechte, warme betrokkenheid nooit vergeten.
    Bedankt voor alles.
    Rust zacht.
    Oprecht medeleven met de familie.
    Ilse De Dobbeleer

  • Dirk HIMPE

    15 december 2023

    Professor Broos - uren samen met u doorgebracht in de operatiekamer tijdens mijn opleiding anesthesie - u was begeesterend, gepassioneerd - steeds bereid tot het verheffen van het perioperatief gebeuren en alle bijhorende interacties tot een boeiend schouwspel, gericht op de hoge roeping van de geneeskunst met het oog op maximale zorg voor uw patiënten. Dat motiveerde en stimuleerde zorgverleners. Groot chirurg en tegelijk erudiet dramaturg bij het brengen van zowel historische als hedendaagse medische feitelijkheden.
    Goede reis,
    Dirk Himpe

  • Andreas Haemers

    15 december 2023

    Een grote mijnheer had nog regelmatig contact met hem wisselde artiekels over geschiedenis geneeskunde uit
    Was niet zoals ie overkwam was eigenlijk zeer minzaam man heb hem in erkenningscommissie ervaren als zeer eerlijk man met enorme culturele bagage en vooral mensenkennis
    Onvergetelijk en grote teacher vooral aan de operatietafel Zo maken ze er geen meer
    DR ANDRE HAEMERS

  • Stefan ORIS

    14 december 2023

    de professor die met een 'femur' zwaaiend door het leslokaal in GHB liep....een ikoon !

  • Mark LISSENS

    14 december 2023

    Prof. Broos gaf onlangs op 14 juni 2023 nog een lezing bij onze Antwerpse geneesherenkring ANEVALU van evaluatoren van menselijke schade (verzekerings- en gerechtsartsen). Het was schitterend weer en we hebben vooraf buiten met een glas herinneringen opgehaald uit vroegere tijden in Leuven, o.m. in de jaren 1980 - 1990, toen ik hem een verving om EHBO te doceren aan de kinesitherapie, toen ik hoofd van de hulpdienst van het Rode Kruis in Leuven was en toen hij mijn moeder na een handtrauma opereerde . Tijdens de maaltijd achteraf vertelde hij met plezier een mop van weleer opnieuw alsof het gisteren was. Hij zal voor altijd, zowel voor vriend als tegenstander, in onze geneeskundig geheugen gegrift blijven. R.I.P. (prof. dr. Mark Lissens)

  • Filip NOE

    14 december 2023

    Leren kennen als stagiair op zijn dienst heelkunde, Nadien, als assistent fysische, kende hij me nog en hebben we samen consultaties gedaan. Op t einde van mijn opleiding was hij geïnteresseerd naar de volgende stapppen in mijn carrière: “als ik kan helpen, laat maar weten”, woorden die ik nooit zal vergeten! Een van de profs waar ik t meest respect voor had, gezien het wederzijds respect, stagiair, assistent of specialist zijnde. Altijd in mijn gedachten. RIP. Filip Noé (Fys.Gen&Reva)

  • Geertrui MEGANCK

    14 december 2023

    Een levende legende is van ons heen gegaan.
    Hij zal nu met zijn stok op de bank slaan en roepen : 'Volgende' zoals hij deed tijdens de les om de volgende dia te bekomen.....
    RIP.

  • Gerda DE JONGE

    14 december 2023

    Een groot mens heeft ons verlaten, zo jammer, we zullen U nooit vergeten

  • Paul CHEYNS

    14 december 2023

    Wij hebben niet alleen een fantastische leermeester maar ook een hechte vriend verloren.Paul rust nu!