A.S.Z. Geraardsbergen investeert in innovatieve ROSA robot orthopedie 

In 2020 introduceerde de dienst Orthopedie van het A.S.Z. met succes de ROSA robot (Robot Surgical Assistant) op campus Aalst voor het uitvoeren van partiële en totale knieprotheses. Met meer dan 500 succesvolle procedures en de bewezen voordelen van precisie en feedback tijdens operaties, besloot het A.S.Z. om te investeren in een tweede ROSA robot, ditmaal voor A.S.Z. Geraardsbergen. 

De ROSA robot staat bekend om zijn vermogen om een uiterst nauwkeurige positionering van knieprotheses mogelijk te maken, wat resulteert in een snellere revalidatie en het verminderen van het risico op mogelijke complicaties. Tijdens de operatie ontvangt de orthopedisch chirurg voortdurende feedback, wat een verbeterd inzicht en precisie biedt gedurende het hele proces. 

Dr. Stijn Geeurickx benadrukt: "We zien reeds op 6 weken een normaal gangpatroon en een betere beweeglijkheid van de knie." Dr. Luc Bouwen: "Na de leerfase waarbij de ingreep iets langer duurt, merken we nu een verkorting van de operatietijd door de informatie die de robot aanreikt." Dr. Paul Byttebier: "Door gebruik te maken van deze knierobot voelt de knie natuurlijker aan voor de patiënt." 

Belangrijk is te beklemtonen dat de ROSA robot fungeert als een hyperprecieze assistent van de chirurg, waarbij de chirurg zelf de uiteindelijke handelingen uitvoert, en de robot geen invasieve handelingen verricht. 

Het knieteam van de dienst Orthopedie A.S.Z., bestaande uit dr. Dominique Cottenie, Dr. Ruben Van Durme in Geraardsbergen, dr. Stijn Geeurickx, en dr. Paul Byttebier dat werkt in Aalst en Geraardsbergen en dr. Luc Bouwen die werkt in Aalst en Wetteren, is verheugd met de investering in de tweede ROSA robot. "Dat is echt een meerwaarde voor onze dienst," aldus dr. Paul Byttebier. 

“De eerste ingreep in Geraardsbergen met de nieuwe ROSA robot vond recent plaats in november, en het gebruik van de robot wordt in december verder uitgerold op deze campus. Om de robot optimaal te kunnen bedienen, hebben alle chirurgen een speciale opleiding gevolgd.

Met deze investering bevestigt het A.S.Z. zijn toewijding aan het bieden van innovatieve en kwaliteitsvolle zorg aan haar patiënten, ook in de regio Geraardsbergen” aldus dr. Dominique Cottenie, orthopedisch chirurg. “De patiënten kunnen ook in Geraardsbergen revalideren met het Rapid Recovery programma. Dat is een nieuw revalidatie-programma dat we zullen lanceren op de campussen Aalst, Geraardsbergen en Wetteren waarbij er naar wordt gestreefd de patiënt zo snel en optimaal mogelijk weer op de been te krijgen na een nieuwe heup- of knieprothese” vult dr. Ruben Van Durme nog verder aan. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.