100ste wervelzuiloperatie in AZ Glorieux

In het Algemeen Ziekenhuis Glorieux is de honderdste wervelzuiloperatie uitgevoerd met de hulp van robotnavigatie. Het team bestaat er uit vier wervelzuil-chirurgen die nauw en multidisciplinair samenwerken.

Het gebruik van deze nieuwste techniek tilde de wervelzuilchirurgie in onze afdeling naar wereldniveau, zegt orthopedisch chirurg Konstantijn Van der Donckt in Het Laatste Nieuws. Dokter Pascal Van Overmeire: Op basis van een door de chirurg opgesteld plan navigeert de robotarm naar het vooraf geplande traject. Dat traject wordt opgesteld op basis van beelden gemaakt bij het begin van de ingreep. In de nabije toekomst zal dit gebeuren met de nieuwste 3D CT-scan."

GPS

"Tijdens de volledige ingreep volgt een camera de robot en alle eventuele bijbehorende instrumenten. Zoals een gps dat doet in onze auto. Het is een revolutionaire verbetering op de al bestaande gangbare technieken en het garandeert absolute veiligheid en precisie."

Dokter Konstantijn Van der Dockt gebruikt de robotarm het vaakst in de afdeling. Doordat we met honderd procent nauwkeurigheid onze schroeven kunnen plaatsen en minder invasieve technieken moeten gebruiken, duurt de operatie minder lang. Er is dus minder bloedverlies en daarom herstelt de patiënt ook sneller na de operatie, heet het.

Nieuwe spelregels

Sinds 1 september vorig jaar is de nomenclatuur gewijzigd voor wervelkolompathologieën en liggen nieuwe spelregels vast  van het multidiscipllinair spine consult (MSC). Bedoeling is om te komen tot minder snelle (onnodige) rugoperaties. 

Het multidisciplinair zorgteam voor de behandeling van wervelkolompathologie omvat alle disciplines, die in de klinische realiteit van de verplegingsinrichting betrokken zijn bij de aanpak van patiënten met wervelkolompathologie en bestaat minstens uit:

- één arts-specialist orthopedische heelkunde of neurochirurgie met ervaring in wervelkolompathologie. Minstens één orthopedisch chirurg of neurochirurg heeft minimaal  drie jaar ervaring in de conservatieve en chirurgische behandeling van wervelkolompathologie en werkt minstens 8/11 in deze verplegingsinrichting.

- één arts-specialist fysische geneeskunde en revalidatie met ervaring in wervelkolompathologie. Minstens één van deze artsen werkt minstens 8/11 in deze verplegingsinrichting.

- één arts-specialist anesthesie-reanimatie met ervaring in de algologie. Minstens één van deze artsen werkt minstens 8/11 in deze verplegingsinrichting.

> Spelregels multidisciplinair spineconsult vastgelegd

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.