Onlinehandel: alle Europese kopers op gelijke voet

Een nieuwe Europese richtlijn inzake de geoblokkade van commerciële websites binnen de Unie biedt garanties dat alle Europese consumenten dezelfde rechten genieten. Indien u graag online koopt, dan zijn voortaan dezelfde prijzen van toepassing als voor uw Europese buren.

Sinds 3 december verbiedt nieuwe Europese regelgeving de ongerechtvaardigde geoblokkade van commerciële websites. Waarover gaat het? Als u vaak online koopt, dan heeft u misschien al gemerkt dat een bezoek aan een attractiepark, een vliegticket of een huurauto voor een lagere prijs worden aangeboden op websites in andere landen van de Europese Unie. Wanneer u uw aankoop voltooit, wordt u echter automatisch doorgestuurd naar het Belgisch luik van de betrokken website voor e-commerce, zonder dat u de voordeligere tarieven kunt genieten die in het buitenland toepasselijk zijn.

Sinds 3 december is die praktijk verboden binnen de Europese Unie. Websites voor e-commerce zijn voortaan verplicht om alle kopers in alle EU-lidstaten op gelijke voet te behandelen. Alleen auteursrechtelijk beschermde inhoud ontsnapt aan het verbod inzake geoblokkade.

Met andere woorden, sinds 3 december heeft het geen enkele zin meer om listig te werk te gaan en in te loggen op de buitenlandse websites van leveranciers van goederen en diensten. De tarieven moeten overal dezelfde zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Pedro Brugada Terradellas

    20 december 2018

    Eindelijk! Betekent dit ook dat men in Europa overal medicatie over de counter via internet zal mogen kopen zonder locale blokkades?