Leuvense onderzoekers ontdekken genetische oorzaak voor artritis op jonge leeftijd

Onderzoekers van VIB-KU Leuven hebben een genetische fout ontdekt die aan de basis ligt van "juveniele idiopathische artritis", een vorm van chronische gewrichtsontsteking die reeds op jonge leeftijd aanleiding geeft tot ernstige symptomen van artritis. De bevindingen kunnen helpen om geschikte behandelingen te ontwikkelen voor deze aandoening.

De onderzoekers onder leiding van Adrian Liston (VIB-KU Leuven) vonden de genetische fout in de bloedcellen door het DNA van een identieke tweeling met deze vorm van artritis met mekaar te vergelijken. Experimenten met muizen, waarin de genetische fout werd nagebootst, bevestigden dat dit gendefect inderdaad aanleiding gaf tot een verhoogde vatbaarheid voor artritis.

"Dat we een specifieke genetische fout konden identificeren die deze vorm van artritis kan veroorzaken, is een belangrijke mijlpaal. Dit nieuwe muismodel met hetzelfde genetisch defect zal bovendien een geweldig hulpmiddel zijn om het ziektemechanisme meer in detail te ontleden en om gerichte therapieën voor deze aandoening te ontwikkelen", aldus Carine Wouters (UZ Leuven).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.